Ayman Damarany
Egyptisk bryggeri fra Narmers tid

Bryggeri fra Egyptens oldtid var gigantisk

Amerikanske forskere har gjort et opsigtsvækkende stort fund i Abydos. Mens farao Narmer forenede øvre og nedre Egypten bryggede hans arbejdere tusindvis af liter øl.

Arkæologer har længe vidst, at faraos egyptere elskede øl, men et nyt fund vækker alligevel opsigt. I Abydos – nær Luxor – har amerikanske forskere udgravet et bryggeri af forbløffende størrelse:

“Bryggeriet producerede i industriel skala, hvilket er et helt ukendt størrelsesforhold i datiden. Det kunne fremstille tusindvis af liter øl,” forklarer arkæologen Matthew Adams fra New York University.

Abydos lå langt mod syd

Abydos var en hellig by i faraonernes Egypten. Her blev monarkerne fra de første dynastier begravet.

© Shutterstock, Historie

Øllet var tykt i oldtiden

Adams' team har indtil nu udgravet seks ud af otte bygninger, som ca. 3.000 år f.Kr. lå under tag. Hver af bygningerne rummede 40 store kar til ølbrygning.

I dag er kun karrenes støttefod tilbage. Men på farao Narmers tid (ca. 3.100 f.Kr.) stod de stor kar og boblede, mens en hær af arbejdere bar brænde til bålene og fyldte dem vand og korn. Massen blev tykflydende og fik lov at gære, så alkohol blev dannet.

Nær industri-kompleksets østre indgang fandt arkæologerne en stor stak ølkrukker fra faraos tid.

© Robert J. Fletcher for Abydos Archaeology

Folk drak øl til begravelser

Herefter var det klar til at blive hældt på datidens ølflasker. På det oldgamle industrikompleks har arkæologer fundet tusindvis af lerkrukker til at hælde øllet over i.

De mange liter øl blev bl.a. drukket under store kongelige begravelsesoptog, mener Matthew Adams.