Egypten vil bringe et af antikkens syv vidundere til live igen

Fyrtårnet ved Alexandria var et af historiens mest berømte bygningsværker – nu vil egypterne genoplive det arkitektoniske vidunder, hvor det oprindelig stod.

Grønt lys til byggeriet

Egyptiske myndigheder har netop givet grønt lys for, at et af antikkens syv vidundere – fyrtårnet ved Alexandria – kan bringes til live igen. Det ca. 130 m høje tårn var i århundreder verdens højeste bygning, indtil flere jordskælv jævnede det med jorden i begyndelsen af 1300-tallet.

Inden da havde det imponerende fyrtårn i over 1.500 år ledt søfolk sikkert i havn.

Fyrtårnet blev fundet i havnen

Ruinerne af fyrtårnet blev fundet i 1994 i Alexandrias havn. Ifølge planerne skal det nye monument opføres blot få meter fra dets oprindelige beliggenhed. Byggeprojektet er netop godkendt af de egyptiske myndigheder med ansvar for landets antikviteter og er nu sendt til godkendelse hos Alexandrias guvernør. En endelig godkendelse betragtes blot som en formalitet, eftersom guvernøren selv foreslog projektet i sin tid.

Stort bål advarede sømænd

Byggeriet af det oprindelige fyrtårn blev indledt i år 280 f.Kr. af Ptolemaios 1. – en af Alexander den Stores generaler, som satte sig på Egypten efter Alexanders død. Bygningen bestod af en firkantet base, et ottekantet mellemstykke og en rund top. Om dagen blev sømænd advaret med et stort spejl, der reflekterede solens stråler. Om natten blev et gigantisk bål tændt på toppen af tårnet.