Kun for de rige
I guvernøren Ima-Pepis grav lå fx en krukke med resterne af et spædbarn – formentlig hans søn.
Sønnen havde fået perler overtrukket med guld med i døden.
Andre begravelseskrukker indeholdt elfenben og dyre tekstiler – begge luksusvarer, som ingen egyptiske bønder eller daglejere havde råd til.
Selve krukken var desuden så dyr, at de fleste formentlig blev begravet direkte i det tørre sand med et ligklæde om sig.
Stor symbolværdi
Forskerne konkluderer, at krukkerne ikke bør betragtes som billige kister til hyppig genbrug, men en værdifuld genstand med stor symbolværdi:
Krukkens indre symboliserede opholdet i livmoderen og gjorde den afdøde klar til genfødsel.
Lokale traditioner eller påvirkning fra fremmede kulturer kan have fået overklassen til at vælge krukke-begravelse.
3 hurtige spørgsmål...
Ronika Power
Bioarkæolog og egyptolog, Macquarie University i Sydney
- Hvor omfattende er jeres undersøgelse? I alt undersøgte vi 1.809 børnegrave fraperioden 3300 til 1650 f.Kr. Heraf blev kun 746 begravet i en form for kiste, og blot 329 i keramiske krukker.
- Ved I, hvorfor rigmændene ikke gav deres børn en mere luksuriøs begravelse? Det kan der være flere årsager til, men en af de vigtigste er, at krukker er utrolig velegnede til at bevare den afdøde. Vi mener også, at egypterne tillagde det stor symbolværdi, at deres børn blev begravet i noget “hjemligt” – en stor krukke fra hjemmet. Krukken fik nyt liv, hvilket egypterne også forestillede sig, at de døde fik.
- Er krukke-begravelser et egyptisk påfund? Nej, krukker blev brugt som kister i Levanten (Syriens og Libanons kystegne, red.) allerede 6.000 år f.Kr. Også på Balkan, i Kaukasus og i Afrika er de døde blevet begravet i krukker.