Egyptere gav statue rituel begravelse

Et forskerhold har kulegravet indholdet af en grav til en statue af guden Ptah. Meget tyder på, at graven skulle sikre, at den tunge kalkstensstatue kunne leve videre i det hinsides.

Statuegraven blev fundet nær Karnaktemplet i det nordøstlige Egypten i 2014.

© J.-Fr. Gout/CFEETK-CNRS-MoA; Antiquity

En ca. 2.000 år gammel grav i Egypten har vist sig ikke at indeholde mennesker, men i stedet en statue af guden Ptah, der var gud for håndværk.

”Vi ved, at gudestatuer i oldtidens Egypten havde deres egen form for eksistens,” skriver forskerne bag opdagelsen i en rapport, som blev offentliggjort ved Cambridge University Press den 20. September 2017.

I rapporten forklarer forskerne, at oldtidens egyptere opfattede statuer af guder, som om de var levende.

De blev derfor både vasket, madet, klædt på og sprøjtet til med parfume.

Men hvad der skete med gudestatuerne, når de af forskellige årsager ikke længere var i brug, har til gengæld været uklart.

Aflagt statue kaster nyt liv

Nu mener forskerne, at Ptah-statuens grav kan være med til at belyse området.

Selve statuen blev formentlig benyttet i et nærliggende tempel, men da den ikke længere kunne bruges, blev den blevet begravet.

Med sig i graven fik den 37 andre religiøse statuer og artefakter, hvoraf de 14 forestillede guden Osiris, der var gud for genfødsel.

Udgravningen har stået på i tre år.

© M. Abady Mahmoud/CFEETK-CNRS-MoA; Copyright Antiquity

Statuen skulle genfødes

Og det var næppe tilfældigt:

“Vi tror, at Ptah-statuen skulle genfødes, og det er derfor, at den er blevet begravet sammen med en statue af Osiris. På samme måde, som faraoernes mumier blev,” siger projektets ledende arkæolog Guillaume Charloux til mediet Live Science.