Shutterstock

Egypterne måtte ikke koge hoveder i templet

Arkæologer har fundet i hundredevis af ofrede falke samt en mystisk formaning foran et egyptisk oldtidstempel.

I Berenike, en oldægyptisk havn ved Det Røde Hav, har arkæologer fundet et tempel viet til den ægyptiske gud Horus, der oftest afbildes som en falk.

Templet blev opført omkring år 300 f.Kr., og her ofrede faraos undersåtter ivrigt kunne arkæologerne se:

Resterne af blandt andet 428 falke, 98 får, 38 fisk, fire grise, fire æsler, to dromedarer og en række æggeskaller blev fundet i ruinerne.

Mange af falkene viste sig at være blevet halshugget.

“Halshugningen af falkene lader til at være en lokal skik. Som et led i afslutningen af ofringen til templets gud”, forklarer David Frankfurter, der er religionsprofessor ved Boston University.

Egypten blev regeret af de græske ptolemæere omkring år 300 f.Kr. Derfor er den spøjse inskriptionen på stelen skrevet med græske bogstaver.

© K. Braulińska

Sær formaning prydede templet

Arkæologerne gjorde også et spøjst fund foran indgangen til templet. Her havde de gamle ægyptere opstillet en stele med relieffer af guderne Harpokrates og Horus. På stelen stod de formanende ord:

“Her er det upassende at koge hoveder”.

“Vi formoder at offerdyrene blev kogt, inden de blev præsenteret for guden, måske som et led i plukningen af dem”, skriver holdet bag udgravningen i deres rapport.

At dømme ud fra stelens formaning, stank kogningen af offerdyr så slemt, at det rev i tempelpræsternes sarte næser. Og måske derfor fik egypterne besked på at få overstået denne del af ofringen hjemme.