Egypterne opfandt de stribede sokker

Ny skånsom teknik er i stand til at afsløre, hvilke farver og teknikker de gamle egyptere brugte, når de farvede deres sokker.

Ved hjælp af en helt ny teknik har forskere ved British Museum været i stand til at afdække de forskellige farver, der er anvendt til en strikket, egyptisk barnesok fra omkring 300 e.Kr.

Sokken er fundet i et affaldsgrube i byen Antinoupolis (i dag Sheikh Ibada), 200 km syd for Cairo. Farverne er falmede i dag, men med en ny flerspektret billedteknik kan forskerne fastlægge, hvordan sokken oprindeligt har set ud.

UV-lys afslører oprindelige farver

Teknikken benytter bl.a. ultraviolet og infrarødt lys i bestemte bølgelængder. Når lyset rammer sokken og kastes tilbage, kan forskelle i garnet opfanges med særlige kameraer, og på denne måde fremkommer farverne.

Det har bl.a. været muligt at se rød, blå og gul i sokken, og den er dermed det tidligste eksempel på, at en sok er skabt i flere farver. Om dette har været et æstetisk valg vides dog ikke med sikkerhed.

Teknikken passer på stoffet

I modsætning til fx kulstof 14-dateringer og farveanalyser kræver teknikken heller ikke, at der bliver taget fysiske prøver fra genstanden.

“Tidligere var du nødt til at tage et lille stykke af materialet. Og den her sok er fra år 300 e.Kr. Den er lille, den er skrøbelig, og du ville være nødt til at ødelægge en del af den. Men med den flerspektrede billedteknik har du en god indikation af, hvordan farverne var”, udtaler Joanne Dyer, som er forsker ved British Museum til The Guardian.