Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Egypterne opfandt de stribede sokker

Ny skånsom teknik er i stand til at afsløre, hvilke farver og teknikker de gamle egyptere brugte, når de farvede deres sokker.

Ved hjælp af en helt ny teknik har forskere ved British Museum været i stand til at afdække de forskellige farver, der er anvendt til en strikket, egyptisk barnesok fra omkring 300 e.Kr.

Sokken er fundet i et affaldsgrube i byen Antinoupolis (i dag Sheikh Ibada), 200 km syd for Cairo. Farverne er falmede i dag, men med en ny flerspektret billedteknik kan forskerne fastlægge, hvordan sokken oprindeligt har set ud.

UV-lys afslører oprindelige farver

Teknikken benytter bl.a. ultraviolet og infrarødt lys i bestemte bølgelængder. Når lyset rammer sokken og kastes tilbage, kan forskelle i garnet opfanges med særlige kameraer, og på denne måde fremkommer farverne.

Det har bl.a. været muligt at se rød, blå og gul i sokken, og den er dermed det tidligste eksempel på, at en sok er skabt i flere farver. Om dette har været et æstetisk valg vides dog ikke med sikkerhed.

Teknikken passer på stoffet

I modsætning til fx kulstof 14-dateringer og farveanalyser kræver teknikken heller ikke, at der bliver taget fysiske prøver fra genstanden.

“Tidligere var du nødt til at tage et lille stykke af materialet. Og den her sok er fra år 300 e.Kr. Den er lille, den er skrøbelig, og du ville være nødt til at ødelægge en del af den. Men med den flerspektrede billedteknik har du en god indikation af, hvordan farverne var”, udtaler Joanne Dyer, som er forsker ved British Museum til The Guardian.

Læs også:

Egyptere

Top 10: Her er Egyptens mægtigste faraoer

7 minutter
Egyptere

Tre oldtidsgrave fundet i Egypten

2 minutter
Egyptere

Nye spor i mumiegåde - Gebelein Man virtuelt obduceret

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul