Amr Abdallah Dalsh/Reuters/Ritzau Scanpix

Egypternes Pompeji er en guldgrube af viden

I udkanten af nutidens Luxor er arkæologer i gang med at udgrave Aten – den største egyptiske oldtidsby, som hidtil er fundet. I lighed med italienske Pompeji rummer byen fantastiske fund.

“Jeg vil kalde den forsvundne by for den vigtigste arkæologiske opdagelse siden Tutankhamons grav. Byen giver os et sjældent indblik i egypternes hverdag”, siger professor Betsy Bryan fra det amerikanske Johns Hopkins University.

Siden udgravningerne gik i gang i september sidste år, har arkæologerne blandt andet afdækket et bageri, en smedje, private hjem, værksteder til glasproduktion og administrationsbygninger. Og udgravningerne er slet ikke færdige.

Aten var en storby under Tutankhamons farfar – farao Amenophis 3. (1391-1353 f.Kr.), som herskede over et stærkt og velstående Egypten. Den navnkundige egyptolog Zahi Hawass kalder derfor Aten for “den forsvundne gyldne by”.

Gravene i Aten viser ikke tegn på plyndring, så arkæologerne regner med at finde guld og andre kostbarheder i de største af dem.

© Xinhua via www.imago-Images.de/Imago/Ritzau Scanpix

Gyldne skatte vil dukke op

Ifølge Hawass er der tale om en sensation, fordi så mange udenlandske arkæologer gennem tiderne forgæves har ledt efter byen. Under Amenophis’ søn Akhenaton blev byen forladt, men den kom til ære og værdighed under Tutankhamon. Aten var beboet indtil 600-tallet e.Kr., hvorefter den forsvandt i ørkensandet.

Ud over velbevarede mure har arkæologerne også fundet ringe, rigt dekoreret keramik og amuletter i byen. Ifølge arkæologerne kan vi dog vente os meget mere af Atens store gravplads, som nu er lokaliseret. “Holdet regner med at finde uberørte grave fyldt med kostbarheder”, skriver de i en pressemeddelelse.

VIDEO: Se meget mere fra udgravningerne i Aten: