CEI RAS
Ægyptiske barn begravet med 142 hunde

Egyptisk barn fundet begravet med 142 hunde

Arkæologerne fik sig et chok, da de vest for Nilen fandt den uhyggelige grav. Ingen ved, hvordan 142 af menneskets bedste venner endte i graven, eller hvorfor barnet har en sæk over hovedet.

Vest for Nilen, ca. 100 km syd for Kairo, har et hold arkæologer fra Det Russiske Akademi for Videnskab gjort et makabert og overraskende fund. I en gravplads i Faiyum, der var i brug mellem det fjerde århundrede f.Kr. og syvende århundrede e.Kr., fandt de liget af et ca. otteårigt barn.

Ved første øjekast var det ikke underligt. Dødeligheden blandt børn var stor på den tid. Men under barnet fandt arkæologerne resterne af intet mindre end 142 hunde.

Det er ikke ualmindeligt, at individer har fået hunde med i graven i det gamle Egypten, men arkæologerne har aldrig før set noget i denne målestok.

På hundene var dog rester af blåt ler, hvilket fandtes i den tids ægyptiske vandreservoirer. En teori er derfor, at der var en ulykke ved et vandreservoir, som førte til, at alle hundene druknede.

Ægyptiske hunde

De gamle ægypteres hunde kunne overordnet inddeles i tre typer: Pariahunde, Greyhounds og Mastiff-hunde.

© Public Domain

Graven rummede flere mysterier

Noget, som forskerne har meget svært ved at forstå, er dog, at det lille barn også var begravet med en sæk over hovedet. En skik, der kun ses meget sjældent og hidtil ellers har tydet på, at personen var blevet henrettet.

Nu arbejder arkæologerne med en forsigtig teori om, at barnet måske blev dræbt, fordi det havde ansvaret for at passe på de mange hunde - og fejlede i opgaven.