Egyptisk barn mishandlet til døde

Arkæologer har fundet skelettet af et lille barn, som for 2.000 år siden blev mishandlet så voldsomt, at flere knogler brækkede. Det er historiens hidtil ældste børnemishandlingssag.

Det lille barn blev fundet i Dakhleh-oasen og stammer fra Egyptens romerske periode.

Skader på egyptisk barn tyder på langvarig mishandling

Brækkede overarme, ribben og kraveben. Det var det syn, der mødte arkæologen Sandra Wheeler, da hun undersøgte et 2.000 år gammelt skelet af et lille barn, udgravet på en gravplads i Egypten.

"Vi fandt enkelte andre børn, hvis skeletter viser tegn på vold, men kun dette skelet har disse helt ekstreme brud", forklarer­ Sandra Wheeler til Discovery News.

Ud fra helings-processen kunne hun se, at knoglerne var brækket på forskellige tidspunkter i barnets liv. Ifølge arkæologen tyder det på, at skaderne skyldes gentagen mishandling og ikke ulykker. Ifølge Wheeler, der forsker ved University of Central Florida,­ er det især skaderne på barnets overarme, som afslører mishandlingen.

Både venstre og højre overarm var brækket hele vejen igennem knoglen. Børns knogler er langt mere bøjelige end voksnes, så det har krævet stor kraft at brække dem. Ifølge Wheelers teori er skaden sket, da en voksen har taget barnet hårdt i armene og brugt dem som håndtag for at ruske barnet voldsomt. Skaderne på ribben, rygrad og kraveben­ skyldes slag. Kravebenet brækkede kort før barnets død og kan have medført døden.

Egypterne kendt for omsorg for deres børn

Skelettet er ca. 2.000 år gammelt, hvilket betyder, at børnemishandlingssagen er den tidligst dokumenterede. Graven ligger i Dakhleh-oasen i Egypten og var i brug fra ca. 50-450 e.Kr., da Egypten var under Roms herredømme.

Egypterne var kendte for deres børneomsorg: "Vi ved, at egypterne elskede deres børn højt", forklarer Wheeler.

Ifølge forskeren elskede romerne også deres små, men betragtede dem som svage individer, som skulle formes til livets barske realiteter. Korporlig afstraffelse var en del af hverdagen for mange romerske børn. Ifølge Wheeler har nogle egyptiske forældre med tiden taget ideen op.