Egyptisk kattemumie afsløret som falskneri

Egypterne gjorde mumificerede husdyr til en hel industri, men nye scanninger viser, at mumierne ikke altid var dét, de gav sig ud for at være.

Kattemumien var fyldt med bandager, der skulle få den til at virke større, end den egentlig var.

© University of Aberdeen

Da en gruppe forskere på Aberdeen Universitets museum foretog CAT-scanninger af deres udstillede mumier fra oldtidens Egypten, fik de sig en overraskelse. Scanningerne skulle afsløre, hvad mumierne gemte, og herefter resultere i 3D-modeller af indholdet.

Men da turen kom til museets store kattemumie, viste det sig, at den ikke indeholdt en voksen kat, men skelettet af en lille killing.

Du kan se kattemumiens indhold her:

Video

Dyremumier uden dyr

Killingen var balsameret og svøbt i bandager, der fik mumien til at se større ud.

Ifølge Neil Curtis fra Aberdeen Universitet handlede det om økonomi: “Man kunne tjene flere penge på en stor kattemumie end på en lille, så man fik den simpelthen til at virke større," siger han.

Og andre museer har gjort lignende opdagelser: På Fields Museum i Chicago fandt forskerne for eksempel ud af, at mange af deres dyremumier ikke indeholdt et eneste spor fra dyr, men i stedet var fyldt op med læder og grus.

Mumieindustri

“Det ser ud til, at killingens nakke er brækket, så det er jo en grusom historie," siger Neil Curtis og fortsætter: "Men den gør os klogere på dagligdagen i oldtidens Egypten og på de traditioner, der eksisterede omkring templerne."

Mange egyptere ville gerne have deres husdyr med sig i graven, men kattemumier fungerede også som offergaver til guderne - særligt til gudinden Bastet, der var afbildet som en kat.

De mumificerede dyr skabte en helt industri i Egypten, og det anslås, at der blev fremstillet op mod 70 millioner dyremumier i alt.