Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Egyptiske guder

Osiris, Anubis, Isis - du har måske hørt navnene på de egyptiske guder, men hvad står de egentlig for? Få et overblik over de vigtigste egyptiske guder her.

Bridgeman

De gamle egyptere var landbrugere. Deres rigdom stammede fra Nilens frugtbare oversvømmelser af landet. For egypterne var naturen hellig, så mange af deres guder har træk fra dyr, fx et dyrehoved. Guderne ofrede man til.

Den egyptiske gudeverden var stor med bl.a. mange lokale småguder. Her viser vi kun de vigtigste. Gudeverdenen var også kompliceret, for mange guder skiftede skikkelse med tiden.

Nogle af guderne var i familie med hinanden, og der er eksempler på søskende, der danner par; de ægteskaber blev regnet for mest ophøjede.

Kosmos-guderne

RA

Re, eller Ra, er den øverste gud. Solguden, der bringer lys. Re ses ofte med falkehoved, omsluttet af en kobra.

© Bridgeman

THOT

Thot er månegud og visdomsgud. Han holder styr på kalenderen og er skytsgud for biblioteker.­ Thot vises bl.a. med ibishoved eller som bavian.

© Corbis

NEITH

Neith er gudinde for krig og våben. Hun er mor til solguden Re. Neith afbildes­ som regel i form af et menneske bevæbnet ­med bue og pil.

© AKG

BASTET

Bastet er gudinde for kærlighed og glæde. Hun er en af de mildeste og venligste af Egyptens guder.

Bastet afbildes som en kvindeskikkelse med kattehoved. Hun repræsenterer­ frugtbarhed, erotik og beskyttelse­ ved svangerskab og fødsel.

AKG

GEB

Geb er jordens gud. Han giver jorden frugtbarhed og menneskene evnen til at dyrke planter. Geb sørger for, at de døde ydes fuld retfærdighed hinsides. Han har skikkelse af et menneske med krone på og er ofte ledsaget af sit dyr, gåsen.

AKG

HATHOR

Hathor er en af flere modergudinder. Hun er også gudinde for kærlighed, livsglæde, sang, dans og musik. Hun symboliserer kvindelig seksualitet og omsorg.

Hathor afbildes ofte i form af et menneske med kohoved eller som en kvinde med kohorn.

AKG

Gudernes elite

Myten om Osiris er den vigtigste af alle i den egyptiske gudeverden. Osiris er barn af jordguden Geb. Det samme er hans hustru, søsteren Isis.

Da Osiris har efterfulgt sin far på tronen, gribes Osiris’ bror Seth af misundelse. Han lokker Osiris i en mumiekiste, får låget på og overhælder kisten med flydende bly.

Senere lykkes det Isis at finde og hjembringe kisten. Sammen med sin søster Nephthys (der er gift med bror Seth) lykkes det at opvække Osiris så meget, at han kan besvangre sin kone, der får sønnen Horus.

Senere finder Seth kisten med Osiris og river hans krop i 14 (i andre udgaver 42) stykker. Stykkerne spredes ud over hele Egypten.

HORUS

Horus er skytsgud for faraoen.­ Han vises som falk eller med falkehoved.

OSIRIS

Guden Osiris er hersker i dødsriget og gud for regeneration,­ genskabelse. Osiris er desuden gud for vegetation. Osiris ses ofte med en såkaldt atef-krone på hovedet og skæg, der buer forneden.

ISIS

Isis er Egyptens øverste modergudinde og gudinde for kvinder og fødsler.

© Corbis

Guderne for kaos & død

NEPHTHYS

Nephthys er gift med Seth. Hun er gudinde for død og grave, – med bijob som fødselsgudinde. Nephthys vises oftest som et menneske.

© AKG

SETH

Seth er gud for de ufrugtbare ørkener,­ for tørke og torden. Han er skytsgud for karavaner. Man er uenige om, hvilket dyr hans hoved er.

© Mary Evans

ANUBIS

Anubis er den vigtigste­ dødsgud og er dødsrigets vogter – samt gud for den vigtige mumificering.

Anubis har form som en sjakal eller et menneske med sjakalhoved. Anubis er barn af Osiris og hans svigerinde Nephthys.

© Corbis

Læs også:

The king's two daggers, from the tomb of Tutankhamun (c.1370-52 BC)
Egyptere

Egypterne så jern som en gave fra guderne

2 minutter
Egyptere

Horus' øje beskytter mod ondskab

2 minutter
Egyptere

Egyptens otte vigtigste guder

9 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul