ÖAI, M. Bietak
Egypten afhugget hånd

Farao viste sin magt med afhuggede hænder

Omkring 1650 f.Kr. blev Egypten for første gang overtaget af en fremmed magt – nu peger 12 afhuggede hænder på, at de bragte en blodig tradition med sig.

Tyske arkæologer har undersøgt 12 afhuggede hænder i et egyptisk palads, og sandsynligvis var hænderne blevet givet til faraoen som trofæer fra hans fjender.

Det er det første fysiske bevis på håndamputationer i det gamle Egypten og kaster nyt lys over en gruopvækkende side af civilisationens historie.

Hænder var skåret præcist af

De 12 hænder lå begravet i tre gruber ved Hyksos-paladset i oldtidensbyen Avaris i det nordøstlige Egypten. Byen var hovedstaden i Hyksos-dynastiet, der regerede over det nordlige Egypten fra omkring 1640-1530 f.Kr.

Tidligere har arkæologer fundet afbildninger af afhuggede hænder i egyptiske gravindskrifter og tempelrelieffer fra samme periode og flere hundrede år frem. Efter disse nye undersøgelser er der dog ikke længere nogen tvivl om, at praksissen fandt sted.

Afhuggede hænder Egypten

Nogle af de mange hænder, som arkæologerne fandt i oldtidspaladsets gård.

© ÖAI, M. Bietak

Den nye forskning blev offentliggjort i en artikel i tidsskriftet “Nature”. Her konkluderede de tyske forskere fra Tysklands Arkæologiske Institut i Berlin, at hænderne stammer fra 11 mænd og en enkelt kvinde, og de var “bløde og fleksible”, hvilket tyder på, at de blev fjernet inden eller flere dage efter rigor mortis indtraf. Det er derfor ikke usandsynligt, at det var levende personer, som mistede hånden.

Forskerne kunne også konstatere, at der kun var tale om hænder fra højre arm, som meget præcist var blevet skåret af det samme sted ved håndleddet. Hvilket tyder på, at det foregik kontrolleret og med et tydeligt formål.

Forskerne mener, at hænderne sandsynligvis stammer fra faraoens fjender, evt. krigsfanger, og at de er skåret af “under eller kort tid før en ceremoni”. Hænderne var blevet placeret “med spredte fingre og håndfladen nedad”, så forskerne mener, de er blevet vist frem under en offentlig ceremoni, som skulle understrege faraoens styrke.

Grusom tradition fortsatte

Forskerne har længe mistænkt, at det var Hyksos-folket som introducerede egypterne for at tage fysiske trofæer fra deres fjender. Det er nemlig fra omkring deres regeringstid, at relieffer med afhuggede hænder begynder at dukke op.

Hyksos-folket stammede fra Levanten omkring nutidens Syrien og indtog dele af Egypten i 1600-tallet f.Kr., hvor de startede deres eget dynasti. De var de første udenlandske herskere af Egypten, men regerede kun i den nordlige del af landet og var stort set konstant i krig med de traditionelle faraoer, som stadig regerede fra Theben i det sydlige Egypten.

De tabte endegyldigt til farao Ahmose 1. omkring 1530 f.Kr., hvilket blev starten på Det nye Rige, Egyptens mest magtfulde epoke. Afbildninger af afhuggede hænder fortsætter dog, hvilket tyder på, at dette var en tradition, egypterne ikke smed ud sammen med de fremmede erobrere.

Hænder Egypten

Et relief fra et tempel dedikeret til Ramses 3. (1186–1155 f.Kr.) viser, at egypterne tog håndafhugning til sig. Relieffet viser sandsynligvis, hvordan afhuggede hænder blev brugt til at fastslå, hvor mange der var blevet dræbt i kamp.

© Steven C. Price