Shutterstock, Neues Museum Berlin/Philip Pikart

Forsker: Tutankhamons grav skjuler den smukke Nefertiti

Anerkendt forsker har fundet nye beviser for, at Tutankhamons grav rummer et skjult kammer. Og at hans stedmor og forgænger som farao ligger begravet i det.

For syv år siden fremlagde en af verdens førende ægyptologer, Nicholas Reeves, en opsigtsvækkende teori. Han mente, at den berømte dronning Nefertitis mumie lå gemt i et hemmeligt rum i hendes stedsøn kong Tutankhamons grav.

Teorien blev imidlertid skudt ned efter scanninger af graven i Kongernes Dal i 2018. Men nu har Reeves fundet nye beviser.

Briten har studeret vægmalerierne i Tutankhamons grav – især kartouchen (hieroglyfskriften) over hans efterfølger, farao Ay, der åbner den mumificerede barnekongens mund. Åbne-mund-ceremonien blev i egyptisk oldtid altid foretaget af faraos efterfølger, og derfor er Reeves' opdagelse bemærkelsesværdig:

”Jeg kan nu påvise, at Tutankhamons kartouche gemmer sig under Ays. Den er blevet malet over. Det beviser, at den oprindelige åbne-mund-scene afbildede Tutankhamon i færd med at begrave sin forgænger – Nefertiti.

Reeves er derfor sikker på, at barnekongen i hast blev stedt til hvile i Nefertitis grav. Og at den afdøde dronning stadig ligger i graven – gemt bag en af væggene.

Reeves har fundet beviser på, at kartouchen over Ay (til højre) er malet oven på Tutankhamons. Inde i ovalen skrev oldtidens egyptere faraos navn.

© Shutterstock

Scanningerne giver Reeves håb

De gamle scanninger af Tutankhamons grav har Reeves også bedt uvildige om at se på med friske øjne. En af verdens førende eksperter inden for radarscanning af bygninger, George Ballard, støtter nu briten:

“Resultaterne tyder på, at gravens nordvæg og østvæg faktisk er menneskeskabte.”

Reeves mener, at Nerfertitis mumie gemmer sig bag en af væggene, og at hendes grav formentlig er betydelig større end Tutankhamons beskedne sidste hvilested. Nerfertiti bar nemlig også farao-titlen ved sin død ca. 1330 f.Kr.