Forskere genskaber ansigtet på 2000 år gammel mumie

Hun var en smuk ung kvinde, da hun døde et sted i det sydlige Egypten for mindst 2000 år siden, og nu har et australsk forskerhold vakt hende til live igen ved hjælp af moderne teknologi.

3D-printet af Meritamuns kranie tog 140 timer at lave.

© Paul Burston

En CT-scanning, et 3D-printet kranie og solidt retsmedicinsk håndværk har for første gang afsløret, hvordan en mere end 2000 år gammel kvindelig mumie så ud, inden hun døde.

Og resultatet har åbenbaret en smuk ung kvinde på mellem 18 og 25 år navngivet Meritamun, som betyder "elsket af guden Amon".

Særligt spektakulært er det, at det er lykkes for forskerholdet og retsmedicinere fra University of Melbourne samt Victorian Institute of Forensic Medicine uden at løfte én eneste bandage fra det uhyre skrøbelige relikvie.

Ny teknik åbner uendelige muligheder

Forskerne har således 3D-printet en nøjagtig gengivelse af mumiens kranie ud fra en CT-scanning og dermed med stor præcision kunnet rekonstruere ansigtet.

Det har ikke tidligere været muligt, og det åbner for ny viden om de mange hundrede tusinde arkæologiske fund af kranier og skeletdele, som ligger på museer og universiteter kloden rundt.

Samtidig vil teknikken kunne hjælpe retsmedicinsk identifikation af ofre for eksempelvis ulykker eller forbrydelser.

Et kig direkte ind i fortiden

"Denne nye ikke-invasive teknik gør os i stand til at se gennem alle lagene - inklusive rester af muskler og selve kraniet," fortæller dr. Ryan Jefferies fra University of Melbourne.

"Det er et exceptionelt indblik i liv levet for tusinder af år siden, og hvor rekonstruktion før har været meget spekulativ, kan vi nu være langt mere videnskabeligt akkurate," forklarer han.