I næsten 3.000 år nød Egyptens­ kvinder en grad af frihed­ og ligestilling, som kun er overgået i moderne tid.

Fri sex i Det Gamle Egypten

Egyptens kvinder var oldtidens mest frie. Derfor kunne de inden ægteskabet i teorien have sex med enhver uden problemer – endda med andre kvinder.

11. august 2014

Sex var ikke tabubelagt

I det gamle Egypten var sex en helt naturlig del af livet, og ingen dele af den kvindelige krop var tabubelagt. På gravmalerier ses det fx, at mange kvinder ofte arbejdede med det ene eller begge bryster blottede i sommerheden. Og ved banketter blev gæster ofte underholdt af unge danserinder, som var stort set nøgne. På mange vægmalerier ses kvinder desuden sidde med lotusblomster, som bl.a. var et symbol på seksualitet.

Ugifte kvinder kunne sove med enhver

Ifølge forskerne tyder alt på, at unge kvinder, som endnu ikke var blevet gift, kunne have fri sex med, hvem de havde lyst til uden at vække forargelse. Det krævede dog, at kvinden passede godt på ikke at blive gravid. Ifølge et gammelt papyrus med medicinråd kunne en uønsket graviditet bl.a. undgås ved at blande knuste akacienødder, dadler og honning. Den klæbrige substans skulle herefter blandes med uld, som blev ført op i skeden.

Sov kvinder med kvinder?

To tekster fra Det Gamle Egypten tyder endda på, at kvinder til tider sov med andre kvinder. I en tekst fra 900-tallet f.Kr. fortæller kvinden Nestanebtasheru, at hun aldrig har haft sex med en gift mands kvinde. Hvis teksten er korrekt tolket, så kan det betyde, at det ikke var helt ualmindeligt, at det forekom.

Læs mere om oldtidens frie kvinder

Læs hele artiklen om oldtidens mest frie kvinder i Historie nr. 13/2014:

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også