Archive of the Czech Institute of Egyptology, Faculty of Arts, Charles University
Ptahshepses, grav, Egyptens Gamle Rige

Genfundet egyptisk grav afslører 4.400 år gammel mumie

Efter 160 års glemsel er en enorm underjordisk grav fra oldtidens nu genfundet. Alt tyder på at dens ejermand, Ptahshepses, var en de mægtigste embedsmænd i det gamle Egypten.

For 160 år siden opdagede den franske arkæolog Auguste Mariette en fremtrædende gravplads tæt ved Sakkara i Egypten.

Den berømte arkæolog, som bl.a. opdagede templet ved Sfinxen, indledte udgravningen, men færdiggjorde aldrig arbejdet.

Snart dækkede sandet graven, som derved blev gemt og glemt – indtil nu.

For nu har et hold tjekkiske arkæologer ikke blot genopdaget og afdækket graven, men også fundet dens betydningsfulde ejermand.

Arkæologerne fra Det Tjekkiske Egyptologiske Institut fandt i 2022 frem til stedet ved at sammenholde detaljerede satellitbilleder med gamle kort.

For nyligt åbnede de gravkammeret, hvis indgang var blokeret med en stor kalksten.

Kammeret blev plyndret i oldtiden, men indeholdt stadig en del af de oprindelige gravgaver, bl.a. keramik og en mumificeret fisk.

Den store stensarkofag stod delvist åben og heri lå det mumificerede lig af gravens ejer, embedsmanden Ptahshepses, som levede under Det Gamle Rige for 4.400 år siden.

Giftede sig med kongedatter og introducerede Dødsrigets hersker

At Ptahshepses ikke var en hvilken som helst embedsmand fremgik af en indskrift på en rituel dør i graven. Indskriften fortæller bl.a., at Ptahshepses blev gift med en datter af farao Userkaf – grundlæggeren af det femte dynasti.

Han er, ifølge forskerne, den første kendte embedsmænd af ikke-kongelig familie, som blev gift med en kongedatter.

Ptahshepses, grav, Egyptens Gamle Rige

Gravkammerets rektangulære overbygning er hele 42 meter lang og 22 meter bred.

© Archive of the Czech Institute of Egyptology, Faculty of Arts, Charles University

På en inskription over døren nævnes desuden guden Osiris, Dødsrigets hersker. Dette er et af de tidligste eksempel på, at den mægtige gud nævnes.

Henvisningen til Osiris, én af de vigtigste figurer i den egyptiske gudeverden, gør graven endnu mere bemærkelsesværdig, siger arkæologerne.

Fundet er “én af de største opdagelser indenfor egyptologien, som er gjort i de seneste år”, konkluderer udgravningsleder Miroslav Barta ifølge en pressemeddelelse fra Det Tjekkiske Egyptologiske Institut.