Hemmelige rum afsløret i 4400 år gammel egyptisk pyramide

Ved hjælp af radarscanninger har arkæologer opdaget en række skjulte kamre i den såkaldte Sahura-pyramide.

Pyramiden blev bygget for den egyptiske farao Sahura i slutningen af det 26. århundrede f. Kr. Pyramidebyggeriet var et af de første i området Abusir.

© Wikimedia Commons/Aoswch

Et hold af egyptologer var egentlig i gang med at restaurere en 4400 år gamle pyramide, der i sin tid blev bygget for at hædre den egyptiske farao Sahura fra det femte dynasti.

Men midt i arbejdet med at rense de indvendige rum og stabilisere pyramiden indefra opdagede de sporene fra en gammel passage, som viste sig at bekræfte en mistanke, der allerede opstod tilbage i 1836.

Dengang blev pyramiden udgravet af egyptologen John Perring, som mente at have fundet sporene af en lav gang, som dog var for ufremkommelig og fuld af affald til, at han kunne undersøge den nærmere.

Han mistænkte, at den lave passage kunne føre til flere depotrum, men det blev afkræftet i 1907, hvor pyramiden igen blev undersøgt af den tyske egyptolog Ludwig Borchardt.

Nu har et hold af tyske og egyptiske forskere under ledelse af dr. Mohamed Ismail Khaled fra afdelingen for egyptologi ved Julius-Maximilians-Universität i Würzburg så genbesøgt de smalle passager i den gamle pyramide.

Denne gang bevæbnet med 3D-scannere og radarteknologien lidar, hvor området overflyves og bombarderes med laser-pulser, som gør det muligt at skabe milimeterpræcise kort over pyramiden og de smalle gange.

Egyptologerne opdagede endnu engang den skjulte passage, som de endda førte til otte hidtil uopdagede kamre, som de mener kan have tjent som opbevaringsrum til de kongelige gravgenstande.

Dermed lykkedes det dem, ved hjælp af moderne teknologi, at bekræfte John Herrings hypotese helt tilbage fra 1836.

Forskerne mener selv, at opdagelsen er en milepæl i forståelsen af Sahura-pyramiden og hvordan pyramidestrukturerne har udviklet sig over tid.