Ministry of Tourism and Antiquities, Egypt
Hemmeligt kammer Keopspyramiden

Hemmeligt kammer fundet i Keopspyramiden

I årevis har forskerne haft en mistanke om, at der var noget gemt over hovedgangen i Egyptens største pyramide. Ved hjælp af højtteknologiske undersøgelser ved de nu endelig hvad.

Egyptologer har afsløret et hemmeligt kammer lige over hovedgangen i Den store pyramide i Giza også kendt som Keopspyramiden.

Hvorfor egypterne byggede dette ni meter lange og to meter brede, skjulte kammer er stadig et mysterium. Forskerne bag undersøgelsen spekulerer i, om der kan findes noget bag kammeret – andre mener, det er et byggeteknisk greb, der skal lette trykket på pyramidekonstruktionen.”

Pyramide blev undersøgt med ultralyd og kosmiske partikler

Det nye kammer blev fundet af “ScanPyramids” et stor videnskabeligt projekt lanceret i 2015, som består af forskere fra bl.a. Egypten, Frankrig, Tyskland og Japan.

Under mottoet “Bare fordi et mysterium er 4.500 år gammelt, betyder det ikke, at det ikke kan blive løst”, har projektets forskere erklæret, at de vil undersøge de store pyramider i Egypten med den nyeste scanningsteknologi, for at finde de hemmeligheder, som har ligget gemt i flere tusind år.

Hemmeligt rum i pyramide

Igennem laserscanninger var forskerne i stand til at lave en præcis 3D-model af Keopspyramiden. Området markeret med “i” viser, hvor det nye kammer er.

© Procureur, S. et al. Nature Communication

I forbindelse med fundet af et andet hemmeligt rum i Keopspyramiden i 2017 annoncerede forskerne også, at de havde mistanke om, at der fandtes et hulrum over hovedindgangen. Det er blevet bekræftet nu.

Flere forskellige metoder er blevet benyttet for at sikre sig, at kammeret eksisterer, bl.a. ultralydstrålling, georadar og infrarød termografi, som skaber billeder baseret på infrarød stråling.

Forskernes vigtigste værktøj er dog partikeldektektorer, som kan registrer såkaldte myoner, elementarpartikler, der dannes, når kosmisk stråling fra verdensrummet rammer Jordens atmosfære. Partiklerne går gennem bløde materialer som fx hud og væv, men absorberes i et vist omfang af hårde genstande som sten.

Hemmeligt rum i Keopspyramiden, scanner

Forskerne borede i lille hul og fotografede kammeret med et hulrumskamera også kendt som et endoskop.

© Ministry of Tourism and Antiquities, Egypt

Under forsøget kunne forskerne spore høje koncentrationer af myoner bestemte steder under og ved siden af pyramiden – et tegn på, at partiklerne var sluppet relativt uhindret gennem stenene pga. hulrum. Studiet er det første som igennem sporing af myoner er i stand til at skabe et komplet billede med en usikkerhed på kun få cm.

Undersøgelserne er desuden blevet foretaget uden at røre en eneste sten på den gamle pyramide.

Forskerne er uenige om kammeret

Forskerne har ikke selv været inde i kammeret, men har taget billeder af det ved hjælp af et seks mm bredt endoskop, der blev ført op mellem stenene. Billederne viser en stengang med et gavlet loft, som går op i en spids. Det mest mystiske er to store kalksten i den ene ende af kammeret, som kan vise sig at skjule et andet rum.

Det næste store spørgsmål er: “Hvad findes der bag disse sten og under kammeret?”, siger professor Christian Grosse, der er ekspert i ikke-destruktiv undersøgelse fra Technische Universität München og leder projektet.

Den franske fysiker Sébastian Procureur, som også er med i undersøgelsen, mener, at kammeret kan være egypternes forsøg på at teste den særlige gavlstruktur i loftet, for at undersøge, om gangene ville kunne holde under den store vægt. I sådan testkammer kendes ikke andre steder i pyramiden, men gavlstrukturen i loftet ses flere andre steder.

Den engelske egyptolog ved Swansea Universitet, Reg Clark, som ikke er en del af forskningsprojektet, forholder sig dog mere kritisk:

“Det er min holdning, at den lille korridor med det gavlede loft skulle lette trykket på pyramidens oprindelige hovedgang. Det er usandsynligt, at der vil være flere store fund derinde”, siger egyptologen.

Hemmeligt kammer Keopspyramiden

Billeder taget med et endoskop viser et bart kammer med et karakteristisk gavlloft. De store stenblokke hælder ind imod hinanden for at skabe stabilitet.

© Ministry of Tourism and Antiquities, Egypt