G. Elliot Smith

Hvor indavlede var de egyptiske faraoer?

De egyptiske faraoer døjede med en række skavanker, der menes at være resultatet af omfattende indavl gennem mange generationer.

Ægteskab mellem bror og søster var almindeligt blandt Egyptens kongelige, og de familiære vielser var særlig populære i det 18. dynasti (1550-1292 f.Kr.).

Indavlen har utvivlsomt haft konsekvenser for deres afkom, og flere faraoer har karakteristiske tegn på indavl som aflangt ansigt, feminine udtryk og forskellige skavanker.

Faraoen Akhnaton, der regerede i årene 1378-1362 f.Kr., er fx afbildet med et aflangt, kvindeligt ansigt, bryster og en lille topmave. Det største studie på området blev foretaget i 2015, hvor undersøgelser af i alt 259 egyptiske mumier blev gennemført.

Her fremgik det bl.a., at mumier af de royale familier varierede meget mindre i højden end blandt den brede egyptiske befolkning, hvilket er et typisk tegn på indavl.

Forskellige faraoer blev også bedømt på en indavls-skala, her scorede faraoen Amenophis 1. højst, da han ­skulle være resultatet af tre generationers indavl.

Også Tutankhamon skulle være plaget af indavl, som bl.a. gav den unge farao klumpfod.