Supreme Council of Antiquities

Intakt udgave af De dødes bog fundet i Egypten

Arkæologerne har udgravet en fantastisk velbevaret udgave af De dødes bog. Det er den første komplette papyrusrulle fundet i 120 år – og skriftet er fyldt med besværgelser til brug i underverdenen.

Det var en mere end almindeligt god dag, da arkæologerne i maj 2022 åbnede en sarkofag og fandt en enorm og utrolig velbevaret udgave af De dødes bog.

De egyptiske arkæologer gjorde deres fund i det store gravkompleks Sakkara, udenfor oldtidens Egyptens gamle hovedstad, Memphis. Sakkara var begravelsessted for Egyptens tidlige konger og senere betydningsfulde embedsfolk og har været genstand for mange store fund i indenfor de seneste år.

Den første komplette papyrus i 120 år

Papyrussen blev forsigtigt transporteret til et laboratorium, hvor den blev fugtet for at gøre den mere holdbar, inden den forsigtigt blev rullet ud. Arkæologerne regnede med, at skriftrullen kun ville være omkring otte meter, men da de rullede, blev de bare ved og ved, indtil de til sidst havde en mere end 16 meter lang tekst foran sig – hvor intet var forsvundet i årenes løb.

“I næsten 120 år har ingen fundet en komplet papyrus i Egypten”, udtalte dr. Mostafa Waziri, som stod i spidsen for udgravningen, under den første offentlige fremvisning af skriftrullen.

De dødes bog 15 meter lang papyrus

Der er fundet mange udgaver af De dødes bog i Egypten. Den længste er Harris-papyrussen på 41 meter. Få er dog så velbevarede som denne nye papyrus, der har fået navnet “Papyrus Waziri 1”.

© Supreme Council of Antiquities

Det 2.300 år gamle papir var i en utrolig tilstand. Papyrussen var en komplet udgave af De dødes bog på 113 kapitler, hvor tekst og billeder stadig står skarpt, og alt kunne læses og oversættes til arabisk.

De dødes bog er en samling religiøse begravelsestekster, som skulle hjælpe den døde på den farefulde rejse igennem Duat, underverdenen i Egyptisk mytologi. Papyrussen inkluderer derfor alt fra sange, bønner til guderne og en guide til, hvad den døde kan forvente at møde i underverdenen.

De dødes bog 15 meter lang papyrus

Alle 113 kapitler af bogen er blevet oversat, men desværre er hele oversættelsen endnu ikke blevet offentligt tilgængeligt.

© Supreme Council of Antiquities

Vigtigst af alt inkluderede “bogen” adskillige besværgelser, som den døde skulle fremsige i underverdenen for at sikre sig imod onde ånder og sørge for, at den døde fx stadig var i stand til at spise og drikke. Ofte indeholdt De dødes bog også beskyttelsesformularer imod farlige dyr som krokodiller og slanger, der huserede i underverdenen.

Ejer fik skrevet sit navn ind 260 gange

Velhavende egyptere fik lavet personlige udgaver af de De dødes bog, hvor de selv blev skrevet ind i teksterne. Derfor ved vi, at denne bog tilhørte en mand ved navn Ahmose, da hans navn nævnes hele 260 gange i teksten.

De dødes bog 15 meter lang papyrus

Papyrussen indeholder udover meget tekst også adskillige illustrationer af især guder.

© Supreme Council of Antiquities

Bogen starter fx med at vise en scene, hvor Ahmose tilbeder Osiris, de dødes gud. Desværre ved arkæologerne ikke meget om Ahmose, men De dødes bog blev skrevet af præster, der tog sig godt betalt for deres arbejde. Særlig vigtige passager i bogen er endda blevet skrevet med rød skrift. Så Ahmose må have været meget velhavende baseret på længden og kvaliteten af bogen.

Papyrussen er nu blevet udstillet i Det Egyptiske Museum i Kairo, som netop har færdiggjort første skridt af en stor renovationsplan, som skal modernisere det 120 år gamle museum.

De dødes bog 15 meter lang papyrus

Papyrussen kan allerede nu opleves på Det Egyptiske Museum i Kairo, hvor den er udstillet i fuld længde.

© Supreme Council of Antiquities