Artepics AGE/Imageselect/The History Collection

Kleopatra: Den sidste farao

Da hun blev forsøgt kuppet af sin stedbrors rådgivere var det starten på et dramatisk liv i magtens centrum for den sidste egyptiske farao.

Hvornår?

69 f.Kr.-30 f.Kr.

Hvor?

Det ptolemæiske Egypten, i Rom samt i farvandet ud for Actium på den græske vestkyst.

Hvordan?

Da Kleopatra blev styrtet fra den egyptiske trone af sin medregents rådgivere, valgte hun i 48 f.Kr. at tage kontakt til den romerske general Julius Cæsar, der kom til Egypten under borgerkrigen i Romerriget.

Kleopatra blev Cæsars elskerinde og generobrede med hans hjælp magten i landet.

Den egyptiske dronning fik sønnen Caesarion med den romerske feltherre, men efter mordet på Cæsar i 44 f.Kr. endte hun i en konflikt med hans arvtager, Octavian, der delte magten i Romerriget med generalen Marcus Antonius.

“Lyden af hendes stemme var som et instrument med mange strenge.” Den græske filosof og forfatter Plutarch om Kleopatras charme og sprogkundskaber.

Kleopatra giftede sig med Marcus Antonius, og sammen begyndte de at opbygge en magtbase i rigets østlige del.

Magtbestræbelserne førte til krig mod Octavians romerske styrker – en krig, der blev afgjort i søslaget ved Actium ud for den græske vestkyst.

Ægteparret flygtede til Egypten, og da romerne kort efter invaderede landet, begik først Marcus Antonius og senere Kleopatra selvmord. Egypten blev dermed en del af Romerriget.

Under søslaget ved Actium knuste Octavians styrker Kleopatra og Marcus Antonius’ flåde.

© The History Collection / Imageselect

Hvorfor?

Kleopatra var efterkommer af Alexander den Stores general Ptolemaios, der i slutningen af det 4. århundrede f.Kr. havde grebet magten i Egypten.

Ptolemaios og hans efterkommere fik status som faraoer og arbejdede aktivt for at sammensmelte egyptisk og græsk kultur i Ptolemæerriget.

Da Kleopatra var teenager, blev hendes far, Ptolemaios 12., styrtet af hendes storesøster, Berenike. Tre år senere generobrede faren imidlertid magten med romersk støtte og gjorde Kleopatra til sin medregent.

Da Ptolemaios 12. døde i 51 f.Kr., måtte Kleopatra i stedet regere med sin lillebror, Ptolemaios 13. Snart blev hendes forhold til broren og hans rådgivere præget af konflikt, hvorfor Kleopatra søgte hjælp hos Julius Cæsar.

Efter mordet på Cæsar blev Egypten inddraget i den romerske magtkamp mellem hans efterfølgere.

Sultan Al Din Kutuz 1259 - 1260 A.D - The Saladin Citadel, Cairo, Lower Egypt

Saif ad-Din Qutuz satte en stopper for de hidtil så uovervindelige mongoler.

© Stefano Ravera / Imageselect

Hvad skete siden?

Kleopatras selvmord i 30 f.Kr. markerer slutningen på det flere tusind år gamle egyptiske riges selvstændighed. Herefter underlægges landet Rom.

30 f.Kr.

Kleopatras søn, Caesarion, som hun havde fået sammen med Julius Cæsar, henrettes efter ordre fra Octavian.

272 e.Kr.

Dronning Zenobia hævder, at hun er efterkommer af Kleopatra, og tager fra sin base i Palmyra kontrol over store dele af Syrien og Egypten. Nogle måneder senere besejres og tilfangetages hun af romerne.

642 e.Kr.

Egypten erobres af arabiske styrker og bliver en del af det muslimske kalifat.

1259

Saif ad-Din Qutuz, en leder af de mamlukiske slavesoldater, griber magten i Egypten. Året efter besejrer han de fremrykkende mongoler.

1517

Egypten erobres af Det Osmanniske Rige og forbliver en del af imperiet i 350 år.