Mumificerede ben genskaber egyptisk dronning

Forskernes viden om den egyptiske dronning Nefertari har indtil nu været sparsom. Det skal to mumificerede ben lave om på.

De ser ikke ud af meget, men for 3200 år siden sad disse ben på den egyptiske dronning Nefertari.

© Michael Habicht

Resterne af to mumificerede ben har længe været udstillet på et Italiensk museum uden at vække opsigt.

Men i fremtiden kan de fragmenterede lårbensknogler og knæskaller se frem til meget mere opmærksomhed: En ny analyse af de 3200 år gamle ben tyder på, at de tilhørte den egyptiske dronning Nefertari.

Faraoens yndling

Ramses 2. havde over 200 koner og elskerinder. Men Nefertari, som var den første, han giftede sig med, var hans yndling.

Hun var kendt for sin skønhed, visdom og aktive rolle i Egyptens udenrigspolitik, og da hun døde, fik hun et storslået gravkammer i Dronningernes dal.

Gravrøvere har dog splittet graven ad, og det meste af både Nefertaris mumie og skatte er forsvundet. Men med dronningens ben i hænderne kan forskerne nu genskabe et præcist billede af, hvem Nefertari var.

På baggrund af knæenes størrelse har de for eksempel regnet sig frem til, at Nefertari var mellem 165 og 168 cm høj. Det betyder, at hun var højere end 84 procent af de kvinder, der levede på hendes tid. Desuden døde hun, da hun var mellem 40 og 60 år gammel.

Nefertaris gravkammer blev udsmykket med et enormt vægmaleri, der skulle illustrere hendes tidsløse skønhed. Maleriet bliver i dag betragtet som et af de vigtigste, egyptiske kunstværker.

© Wikimedia

Betydningsfuld dronning

Der har længe været mistanke om, at de mumificerede ben tilhørte Nefertari, men først nu er en grundig analyse kommet med en konklusion.

Det glæder Michael Habicht, der er egyptolog ved Institut for Evolutionær Medicin på Zürich Universitet i Schweiz, at forskerne nu kan genskabe billedet af Nefertari.

"Hun er en af de største og mest betydningsfulde dronninger, Egypten nogensinde har haft," siger han.