Ny forskning: Vulkanudbrud skyld i Egyptens fald

Det har længe været kendt, at oldtidens Egypten var præget af uro og oprør i slutningen af sin storhedstid - nu mener forskere at have fundet en af årsagerne bag optøjerne.

Vulkanudbrud var medvirkende årsag til Egyptens fald.

© Shutterstock

Når en vulkan går i udbrud, spyer den store mængder aske og svovl op i luften. Det kan blandt andet medføre lavere temperaturer, og at der falder mindre regn - ikke kun dér, hvor vulkanen befinder sig, men i hele verden.

Nu slår et studie fast, at denne proces havde fatale konsekvenser i det gamle Egypten, hvor vulkanudbrud i andre dele af verden førte til rigets endelige sammenbrud.

Fik uro til at vokse

For egypterne, hvis liv afhang af de årlige vandstigninger i Nilen, var det altafgørende, at regn og monsuner hvert år fik Nilen til at gå over sine bredder.

Men ifølge forskerne bag det nye studie var det ikke unormalt, at verden kunne opleve helt op til tre vulkanudbrud på et enkelt årti i årene inden, Egypten blev en del af Romerriget.

"Det førte til frygt i Egypten, da det gik op for egypterne, at Nilen ikke havde nok vand. De var bange for, om de ville komme til at sulte. Denne frygt har højst sandsynligt fået den i forvejen spirrende uro til at vokse," siger Joseph Manning, der er historiker ved Yale University og en af forskerne bag studiet.

Sammenhæng mellem udbrud og vandstand

Forskerne har sammenlignet iskerneboringer fra Grønland og Antarktis med data fra det Islamiske Nilometer (der målte Nilens vandniveauer fra år 622 - 1902) og papyrusruller, der omtaler oprør og vandmangel i oldtidens Egypten.

Resultaterne viste en klar sammenhæng mellem vulkanudbrud og lavere vandstand i Nilen - og at otte ud af ti store egyptiske oprør fandt sted inden for to år efter et vulkanudbrud.