Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Volume Graphics/Artec 3D/the Rosicrucian Egyptian Museum
Civilisationer - Egyptere

Ny teknik vækker barne-mumie til live

Ved at kombinere CT-scanninger med 3D-scanninger er det lykkedes forskere at lave en præcis digital kopi af en 2000 år gammel barne-mumie.

Da hun døde, blev hendes indre organer fjernet, og hun blev svøbt i et klæde sammen med runde øreringe, en amulet og en romersk halskæde.

Og selvom det er 2000 år siden, at den egyptiske barne-mumie, der i dag er kendt som Sherit ("Den lille"), blev begravet, er det nu muligt at blive klogere på hver enkelt detalje i hendes krop.

Ville vide alt om mumien

Sherit kom til the Rosicrucian Egyptian Museum i San Jose, USA, tilbage i 1930 og blev i 2005 CT-scannet for første gang.

Scanningerne afslørede, at pigen var mellem 4,5 og seks år gammel, og at det sandsynligvis var diarre eller meningitis, der tog livet af hende. Men forskerne ville vide endnu mere, siger Julie Scott, der er administrerende direktør for museet:

"Vi ville finde en måde, der kunne gøre os klogere på mumien, uden at vi ødelagde indpkaningen," siger hun.

Komplet digital kopi

Løsningen blev at kombinere [CT-scanningerne med 3D-scanninger](https://www.volumegraphics.com/en/news/mummy-in-color.html {"target":"_blank"}). Det har resulteret i en komplet digital 3D-kopi af mumien i farver, som gør det muligt at se, hvordan mumien ser ud både indvendigt og udvendigt - uden at mumien har taget skade.

Sherit er et af de første mennesker, der er blevet analyseret med den nye teknik, men forskerne bag scanningen håber, at den i fremtiden også kan bruges i andre sammenhænge og af andre fagområder.

Læs også:

Egyptere

Top 10: Her er Egyptens mægtigste faraoer

7 minutter
Egyptere

Tutankhamons grav afslører faraoens største hemmeligheder

9 minutter
Egyptere

Så længe har vi betalt skat

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul