Ny teknik vækker barne-mumie til live

Ved at kombinere CT-scanninger med 3D-scanninger er det lykkedes forskere at lave en præcis digital kopi af en 2000 år gammel barne-mumie.

© Volume Graphics/Artec 3D/the Rosicrucian Egyptian Museum

Da hun døde, blev hendes indre organer fjernet, og hun blev svøbt i et klæde sammen med runde øreringe, en amulet og en romersk halskæde.

Og selvom det er 2000 år siden, at den egyptiske barne-mumie, der i dag er kendt som Sherit ("Den lille"), blev begravet, er det nu muligt at blive klogere på hver enkelt detalje i hendes krop.

Ville vide alt om mumien

Sherit kom til the Rosicrucian Egyptian Museum i San Jose, USA, tilbage i 1930 og blev i 2005 CT-scannet for første gang.

Scanningerne afslørede, at pigen var mellem 4,5 og seks år gammel, og at det sandsynligvis var diarre eller meningitis, der tog livet af hende. Men forskerne ville vide endnu mere, siger Julie Scott, der er administrerende direktør for museet:

"Vi ville finde en måde, der kunne gøre os klogere på mumien, uden at vi ødelagde indpkaningen," siger hun.

Komplet digital kopi

Løsningen blev at kombinere CT-scanningerne med 3D-scanninger.

Det har resulteret i en komplet digital 3D-kopi af mumien i farver, som gør det muligt at se, hvordan mumien ser ud både indvendigt og udvendigt - uden at mumien har taget skade.

Sherit er et af de første mennesker, der er blevet analyseret med den nye teknik, men forskerne bag scanningen håber, at den i fremtiden også kan bruges i andre sammenhænge og af andre fagområder.