Nye spor i mumiegåde - Gebelein Man virtuelt obduceret
En 5.500 år gammel mordgåde kan være tættere på at blive løst, efter at ny teknologi har givet mulighed for at nærstudere sårene på en egyptisk mumie.

Mumien af den såkaldte Gebelein Man blev fundet begravet i sandet nær Nilen i 1896.
Gebelein Man undersøges på British Museum
Undersøgelser af British Museums berømteste mumie – den såkaldte Gebelein Man – viser, at liget tilhører en ung mand, og at han blev myrdet. Ifølge museets eksperter var manden mellem 18 og 21 år, da han blev stukket i ryggen – sandsynligvis med en kniv eller et spyd.
"Analyser af lig fra oldtiden afslører sjældent dødsårsagen, men såret i ryggen – såvel som skaderne på skulderbladet og ribbenene – stemmer overens med et enkelt stik", siger Daniel Antoine fra museets afdeling for fysisk antropologi.
Mumiet blev CAT-scannet
Forskerne brugte digitale billeder og CAT-scanninger til at skabe en tredimensionel, virtuel kopi af mumien. Eksperter kunne derefter nærstudere mumien ud- og indvendigt på et virtuelt operationsbord uden at røre den skrøbelige original.
Ifølge eksperterne var stikket mod skulderbladet så kraftfuldt, at det knuste ribbenet nedenunder og skadede venstre lunge. Ingen afværgeskader blev fundet på mumiens arme, så forskerne mener, at gerningsmanden overraskede den unge mand.Drabet kan derfor ikke være sket i krig.
Hvem morderen var, kan undersøgelserne ikke afsløre.