Nyfunden grav afslører ukendt egyptisk dronning

Tjekkiske arkæologer har gjort et overraskende fund, som kan kaste nyt lys over Egyptens første pyramidebyggere.

Dronning Khentakawess fundet

Arkæologer fra Karlsuniversitetet i Prag har fundet en hidtil ukendt dronnings grav nær Kairo. Graven ligger i et begravelseskompleks tilhørende farao Neferefre (2460-2458 f.Kr.) fra Egyptens 5. dynasti. Her befandt dronningen sig i et underjordisk kammer, der via en skakt fører op til nærheden af farao Neferefres pyramide.

“Beliggenheden leder os til at tro, at hun var hans kone”, siger udgravningsleder Miroslav Bárta, som fortæller, at inskriptioner i gravkammerets vægge angiver, at den afdøde er dronningen Khentakawess 3. Ifølge forskerne var hun ukendt for selv lokale historikere indtil fundet af denne grav.

Farao Neferefres kone

Khentakawess 3.s mand, Neferefre, var blandt de faraoner, som byggede de første oldegyptiske pyramider. Han er især kendt for det ufærdige byggeri af en pyramide i begravelseskomplekset Abusir, hvor han selv blev begravet.

Hvem var dronning Khentahawess 3?

Khentahawess 3. var gift med farao Neferefre, der regerede for ca. 4.450 år siden. Hun var efter alt at dømme mor til farao Menkauhor, som regerede otte eller ni år omkring år 2400 f.Kr.

Arkæologerne har i dronningegraven fundet adskillige små statuetter samt miniature-skåle og krukker af kalksten. Foto: AFP/Scanpix