Oldgammel egyptisk gravplads afslører unikke fund

Arkæologer har fundet en gravplads med en farverig kiste til en ypperstepræsts datter og en komplet skriftrulle med lange passager fra et vigtigt værk.

Gravfund mumie.

En udskåret og malet trækiste, der forestiller Tadi Essah, datter af en ypperstepræst Djehuty Mes i Ashmunein.

© MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUITIES

Det kan lyde som noget fra en Indiana Jones-film, men arkæologer har længe været på sporet af en særlig gravplads i Tuna El-Gebel-nekropolen i Al-Ghuraifa-området godt 170 km syd for Kairo i Egypten.

Flere gamle tekster har fortalt om en speciel gravplads fra perioden Det Nye Rige (1550-1070 f.v.t.) i området.

Indtil videre havde arkæologerne dog ”kun” fundet gravpladser fra Det Gamle Rige (2686-2181 f.v.t.), Den Første Mellemliggende Periode (2181-2055 f.v.t.), Det Mellemste Rige (2055-1650 f.v.t.) og Sentiden (712-332 f.v.t.).

I 2017 begyndte et nyt udgravningsprojekt i området imidlertid igen, og nu kan Egyptens Ministerium for Turisme og Antikviteter meddele, at de har fundet en gravplads fra Det Nye Rige, skriver de i en erklæring på Facebook.

Gravpladsen menes at kunne dateres mere end 3000 år tilbage i tiden, og den indeholder flere kister og andre artefakter tilhørende højtstående embedsmænd og præster fra det gamle Egypten.

Flere af gravene er hugget ind i klippevægge, og kisterne er både lavet af sten og træ, mens flere indeholder velbevarede mumier.

Farverig kiste og vigtig papyrus

En af de kister, der har vakt mest opsigt, er en farverig, indgraveret kiste, som tilhører datteren af en ypperstepræst for den gamle egyptiske gud Djehuti, også kendt som Thoth, der blandt andet var gud for skrift.

Den begravede menes at have heddet Tadi Essah, datter af ypperstepræsten Djehuty Mes, mens en anden kiste er tildelt en kvinde ved navn Nani, der var kendt som "sangerinden for guddommen Djehuti".

Derudover fandt arkæologerne hundredvis af amuletter og ornamenter.

Gravfund Egypten.

Øverst til venstre ses nogle af de kanopiske krukker indeholdende, den afdødes indre organer. Øverst til højre ses en statue fra gravkammeret. Nederst til venstre er kisten med kvinden Nani. Og nederst til højre en en række ushabti-statuer.

© MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUITIES

Ved siden af Tadi Essahs kiste fandt de en trækasse med begravelsesfigurer, der også kaldes ushabti-statuer, som ligner mumier, og som blev placeret i gravpladser i troen på, at de ville fungere som tjenere i efterlivet.

I samme kasse lå også kanopiske krukker, som de gamle egyptere brugte til at opbevare organer – lunger, lever og tarme – i, der blev fjernet fra kroppen under mumificeringsprocessen for at bevare dem til efterlivet.

Et andet overraskende fund i gravpladsen er en komplet og velbevaret papyrusrulle på mellem 13 og 15 meter i længden.

I denne rulle fandt arkæologerne illustrationer og passager fra dele af De Dødes Bog, der er et værk påbegyndt i perioden under Det Nye Rige med begravelsesritualer. Det er den første komplette papyrus fundet i området.

Denne begravelsestekst blev i datiden anset som en hellig tekst med besværgelser og magiske formler, der skulle beskytte og hjælpe den afdøde i livet efter døden.