Oldtidens Desperate Housewives ville have sølv og korn

Når Egyptens fruer giftede sig, var de ikke ude efter kærlighed og evigt troskab, men kolde kontanter. Det viser en 2.500 år gammel ægtepagt.

Egyptiske kvinder var hårde forhandlere

Når egyptiske kvinder skulle giftes, stillede de store økonomiske krav til deres kommende mand. En 2,4 meter lang skriftrulle, som hænger på Chicagos universitet, afslører, at Egyptens kvinder ville være helt sikre på at kunne klare sig selv, hvis deres ægteskab skulle gå i vasken.

Det 2.480 år gamle dokument er fyldt med krav til ægtemanden og fastslår bl.a., at kvinden skulle modtage sølvstykker og "36 poser korn om året resten af hendes liv”, fortæller egyptolog Emily Teeter fra Chicagos universitet til sitet Atlas Obscura.

På den måde kunne kvinden sikre, at hun havde penge og mad nok og derfor ikke var afhængig af en mand.

Ægtepagten var en god handel

Det meterlange juridiske dokument kostede kvinden 30 sølvstykker at oprette, men når de var betalt, havde kvinden en god aftale.

Egyptologen Janet H. Johnson fortæller, at ægtepagterne ofte faldt ud til kvindens fordel, for dokumentet gav kvinden så stor økonomisk sikkerhed, at hun kunne leve uden sin mand.

For at oprette pagten skulle kvinden (eller manden) sige sine krav højt foran medbragte vidner, imens en skribent skrev kravene ned og oversatte dem til et juridisk sprog. Herefter godkendte eller afviste den anden part pagten. Hvis han eller hun accepterede den, var pagten gyldig.

Rettigheder gjaldt også for kvinden

“De fleste mennesker aner ikke, at kvinderne i oldtidens Egypten havde samme juridiske rettigheder som mænd”, siger egyptolog Emily Teeter. Uanset kvindens økonomiske status kunne de egyptiske kvinder oprette ægtepagter, sagsøge sin mand eller anmode om skilsmisse.

Mændene lod sig overtale

I en anden ægtepagt fra den egyptiske by Siut, har en mand nedskrevet en liste over alle de ejendele, som hans hustru havde med sig ind i ægteskabet. I dokumentet lover han, at han i tilfælde af skilsmisse vil tilbagebetale hele formuen igen.

Ifølge Janet H. Johnson viser dokumentet, at kvinder havde gode forhandlingsevner:

“Der er grund til at tro, at kvinden og hendes familie må have presset hårdt på for at sikre, at manden ville lave sådan en kontrakt”.