Antik relief af Hatshepsuts ekspedition til Punt

Oldtidsriget Punt var “gudernes land“

Det har i årevis naget forskerne ikke at kunne udpege, hvor det mægtige oldtidsrige Punt lå. Nu er svaret inden for rækkevidde.

Det har i årevis naget forskerne ikke at kunne udpege, hvor det mægtige oldtidsrige Punt lå. Nu er svaret inden for rækkevidde.

Shutterstock

Ifølge oldegyptiske overleveringer var Punt et gådefuldt og frodigt kongedømme fyldt med værdifulde skatte.

Kongedømmets rigdomme gjorde et stort indtryk på de ellers berejste egyptere, for det optræder i flere kilder – bl.a. på relieffer i grave og templer – som fortæller, at faraoerne sendte store ekspeditioner til Punt for at hente luksusvarer, som de puntiske købmænd havde monopol på.

Blandt de mest eftertragtede varer var guld, elfenben, røgelse, krydderier og eksotiske dyr.

Relief af Hatshepsuts Punt-ekspedition

Dette relief er i Hatshepsuts dødetempel og afbilleder den legendariske ekspedition til oldtidsriget Punt.

© Robert Burch/Imageselect

Egypterne sejlede i månedsvis for at købe bavianer og andre eksotiske dyr fra Punt

Eksotiske dyr var en af Punts mest eftertragtede eksportvarer. Især bavianer var ­populære blandt egypterne, som mente, at aben havde et særligt bånd til guderne. ­Bavianer blev ofret til bl.a. måneguden Thot.

Den tidligste ekspedition fandt sted i ca. 2500 f.Kr., og i de efterfølgende ­årtusinder sendte enhver farao, som ville hævde sig selv, handelsskibe til det ­mytiske land for at hjembringe eksotiske rigdomme. Den berømteste ekspedition blev beordret af Hatshepsut (1507-1458 f.Kr.), hvis skrivere beskrev Punt som “gudernes land”, der var velsignet med et væld af eftertragtede varer.

Selvom Punt tilsyneladende var både velhavende og mægtigt, ved historikerne ikke meget om det afrikanske rige. Egyptiske kilder fortæller, at Punt lå syd for Egypten, men rigets eksakte placering har længe været en gåde, fordi forskerne aldrig har fundet arkæologiske spor.

I 2020 kunne forskere fra Dartmouth College i New Hampshire, USA, dog af­sløre, at det gådefulde kongerige med stor sandsynlighed lå ved Afrikas Horn – et stort område i Østafrika, der strækker sig over nutidens Etiopien, Eritrea, ­Djibouti og dele af Somalia og Yemen.