Sahar Saleem
CT-scanning af Golden Boy mumie

Scanninger afslører: Drengemumie fyldt med amuletter af guld

CT-scanninger af en hidtil uberørt drenge-mumie har givet forskerne et indblik i, hvor meget magisk hjælp det krævede at komme helskindet igennem den egyptiske underverden.

I 1916 blev en mumificeret teenagedreng fundet ved en egyptisk gravplads. Men mumien blot blev placeret i Cairo museums kælder, hvor den i mere end 100 år lå fuldkommen uforstyrret.

Nu har egyptiske forskere for første gang brugt CT-scanninger til digitalt at “pakke den 2.300 år gammel drenge-mumie ud". Scanningerne viser, at drengen blev mumificeret med intet mindre end 49 kostbare amuletter, som egypterne mente, ville beskytte ham på den farefulde rejse igennem underverdenen.

“Vi kan se at mumiens krop var dekoreret med 49 amuletter, som ligger præcist arrangeret i tre rækker mellem folderne i stoffet og inde i mumiens krop,” fortæller dr. Sahar Saleem fra det Medicinske Fakultet ved Cario Universitet, der står bag undersøgelsen.

CT-scanning af Golden Boy mumie

CT-scanningen afslører, at amuletterne ligger på rad og række under mumiens mange lag stof. Her ses udelukkende de amuletter, som er placeret omkring mumiens underliv.

© Sahar Saleem

Amuletter gav drengen det han manglede

Den fuldkommen uberørte mumie giver et unikt indblik ind i, hvor vigtige gravamuletter var for de gamle egyptere.

Scanningerne viser bl.a., at en amulet, der forestiller to fingre, er blevet placeret over det snit i maven, hvor den begravedes indvolde er blevet trukket ud under mumificeringen. Egypterne mente, at amuletten ville helbredet såret, så drengen ikke skulle gå rundt med et hul i maven i efterlivet.

Da drengens tunge også er blevet fjernet, har mumien i stedet fået en gylden tunge placeret i munden, så drengen ikke ville miste evnen til at tale. Præcis der, hvor hjertet har siddet, har han i stedet en amulet der forestiller en stor gylden skarabæ, som egypterne mente, gav liv. Det berømte symbol Horus' øje var også blandt amuletterne.

Egyptisk amulet med to fingre

Amuletten med to fingre, som skal helbrede sår hos den døde, anvendes fra omkring 500 f.Kr. i Egypten.

© Public Domain

I alt 30 af amuletterne var af guld, men nogle var også prydet med ædelsten, og andre var af brændt ler.

Scanningerne var desuden så gode, at forskerne også kunne fastslå, at drengen var 128 cm høj, mellem 14-15 år gammel, uomskåret og død af naturlige årsager.

Mumien er nu blevet døbt “Den gyldne dreng” og kan fra den 24. januar 2023 ses på Det Egyptiske Museum i Cairo.

Golden mumie i sin kiste

“Den gyldne drengs” kiste blev åbnet for første gang i 100 år i januar 2023. Mumien hviler nu i en montre på Det Egyptiske Museum.

© Sahar Saleem