Ahmed Emam/Ministry of Tourism and Antiquities
Stjernetegn Skorpion

Stjernetegn fundet i oldgammelt egyptisk tempel

Det er utrolig sjældent, at der bliver fundet stjernetegn i egyptiske templer, og endnu mere sjældent er det, at de er så velbevarede. Fundet kan give ny viden om egypternes forhold til astrologien.

Efter et omfattende restaureringsarbejde har de egyptiske arkæologiske myndigheder i en pressemeddelelse afsløret det flot dekorerede loft i Esna-templet fra 300-tallet e.Kr. Og særligt en detalje overrasker.

Under arbejdet dukkede der nemlig stjernetegn op som en del af vægdekorationen.

“Opdagelser af stjernetegn er meget sjældne i egyptiske templer”, fortæller egyptolog Christian Leitz fra Universität Tübingen i Tyskland, som har arbejdet med de egyptiske myndigheder på projektet.

De gamle stjernetegn var gemt under lag af sod og mudder. Templet ligger ved Nilens bred og var i årevis dækket af mudder-aflejringer fra den store flod.

Stjernetegn Egypten

Her ses hvor stor en forskel, der var før og efter det store restaureringsarbejdet udført på dekorationerne i templet.

© Ahmed Emam / Ministry of Tourism and Antiquities

Hentede inspiration fra fortidens naboer

Nogle af de farverige afbildninger er af stjernetegnene Skytten og Skorpionen, som vi kender fra den vestlige astrologi.

Stjernetegnene blev oprindeligt opfundet af babylonierne og spredte sig herfra til grækerne. Først da Egypten blev erobret af Alexander den Store i år 332 f.Kr. begyndte egypterne at tage stjernetegnene til sig. Men her blev de også hurtigt populære.

“Stjernetegn blev brugt til at dekorere grave og sarkofager og var af stor betydning i astrologiske tekster, såsom horoskoper”, forklarer Dr. Daniel von Recklinghausen fra Universitetet i Tübingen.

Det er dog usædvanligt at finde stjernetegn afbilledet på templer, og arkæologerne kender kun til to andre eksempler. I disse var farverne desuden falmet, hvor de her er i fantastisk stand og stadig står klart.

Arbejdet er stadig i gang og arkæologerne ved, at alle 12 stjernetegn findes afbilledet i templets loft.

Se de flotte resturede stjernetegn

Stjernetegn Skytten
© Ahmed Emam/Ministry of Tourism and Antiquities

Skytten

Stjernetegn Skorpion
© Ahmed Emam/Ministry of Tourism and Antiquities

Skorpionen

Decaner
© Ahmed Emam/Ministry of Tourism and Antiquities

To decaner – undertegn indenfor stjernetegn