Lovin.Co
Falsk gravkammer i Egypten

Svindlere skabte falsk egyptisk gravkammer

Et falsk gravkammer, en gruppe snu kriminelle og en politijagt. Det lyder næsten som plottet fra et Tintin-album, men det er ikke desto mindre ingredienserne i en aktuel kriminalsag i Egypten.

Egyptens offentlige anklagemyndighed har netop udsendt en arrestordre på en gruppe snu kriminelle, som har gennemført en imponerende plan for at snyde sortbørshandlere af antikke genstande.

Svindlerne var gået så langt, at de havde skabt et falsk egyptisk gravkammer og fyldt det med replikaer af egyptiske statuer og genstande. Arbejdet var så veludført, at det kunne overbevise alle, der ikke havde ekspertise på området.

Politi fandt stort gravkammer

Den 15. februar nærmede nogle politifolk sig en gruppe mistænkelige mænd, som slæbte genstande ind i en truck udenfor den historiske egyptiske by El Hiba. Men da de så politiet, flygtede mændene i bilen og slap væk, før de kunne pågribes.

Falsk gravkammer i Egypten

Nogle af de falske genstande var fremstillet i gips og spraymalet med guld – andre var købt i souvenirbutikker.

© Lovin.Co

Politifolkene fulgte mændenes spor i sandet og fandt, hvad der lignede antikke statuer af gamle faraoer ved siden af et hul, der var lukket til med en stor låst jerndør.

Politiet brød døren ind og fandt tilsyneladende et gammelt egyptisk gravkammer med tre rum fyldt med oldtids-genstande.

Arkæologer fra Ministeriet for Turisme og Antikviteter blev tilkaldt. De fik noget af en chok, da det gik op for dem, at ikke bare genstandene, men hele gravkammeret, var blevet skabt af svindlerne.

Mostafa Waziri, leder af Egyptens råd for oldtiden, besøgte personligt gravkammeret for at undersøge dets autencitet. Han konstaterede, at selvom udførelsen kunne snyde det utrænede øje, så var det ikke en perfekt kopi af et egyptisk gravkammer. Fx hang der på væggene både malerier knyttet til Egyptens Gamle Rige (ca. 2686-2181 f.Kr.) og Nye Rige (ca. 1550-1069 f.Kr.).

Selvom disse svindlere har udført et enormt arbejde for at skabe gravkammeret og de mange genstande, så er Waziri ikke overrasket over, hvor langt folk er villige til at gå. Det vurderes, at sortbørshandlere sælger illegale egyptiske genstande fra oldtiden for flere milliarder kroner årligt.

“Så længe der er grådige mennesker, vil der altid være svindlere”, udtaler Wazari til den egyptiske tv-station CBC.

Egyptere har sympati med svindlerne

Mange egyptere har allerede udtrykt sympati med svindlerne, som de mener blot snyder de forhadte sortbørshandlere, der bliver rige på at stjæle og eksportere landets kulturhistorie.

Men de egyptiske myndigheder er ikke enige, for forfalskninger af antikke genstande anses for en alvorlig forbrydelse.

Gravkammeret og alle genstandene fundet i det er allerede blevet destrueret, og en arrestordre på forbryderne er udsendt i hele landet.

Falsk gravkammer i Egypten

Selv store statuer havde svindlerne lavet kopier af.

© Lovin.Co