Syge egyptere fik hjælp af dyrene
Griseøjne giver synet tilbage, og musehaler slår parasitter ihjel. Det 3.500 år gamle skrift “Papyrus Ebers” er fuld af lægelige råd om, hvordan sygdomme skal behandles. Selv kraniebrud tog de egyptiske læger sig af – med to æg fra en struds.

Grise ser næsten lige så godt som mennesker, mente egypterne. Derfor kunne de kurere de blinde.
Biernes honning: Egypternes favoritmedicin
Honning kunne kurere enhver sygdom, mente egypterne. De brugte bl.a. honning mod betændelse i åbne sår og mod forbrændinger. Ved betændelse skulle lægen behandle såret med friskt dyrekød og derefter med honning.
For egypterne var det indlysende, at honning var et godt middel mod betændelse, da honning i både farve og konsistens ligner betændelse. Den medicinske papyrus fortæller, at egypterne også brugte honning, fordi den holdt onde dæmoner væk.
Strudseæg: Lægen kurerede åbent kraniebrud med to æg
Et strudseæg har en vis lighed med menneskets kranie, opdagede egypterne. Derfor blev netop dette store fugleæg taget i brug, når lægerne skulle helbrede et åbent kraniebrud. Ifølge “Papyrus Ebers” skal lægen finde to strudseæg og smøre det første med fedt. Derefter skal det skæres over og lægges på såret. Det andet æg lægges som et omslag rundt om kraniet.
Når lægen gør det, skal han påkalde himmelguden Horus og gudinden for natur og magi, Isis, imens han besværger “fjenden i såret” og “det onde i blodet”. Fire dage senere kan lægen fjerne omslaget og smøre en mikstur af figner, fedt og honning på såret. Efter dén behandling er hovedet angiveligt som syet sammen.