Cicero Moraes et al.
Tutankhamon

Tutankhamons ansigt genskabt i 3D

Tutankhamons ansigt er tidligere blevet genskabt af forskerne, men nu har et nyt internationalt studie brugt alt fra infrarøde skanninger til DNA for at skabe den hidtil mest korrekte 3D-model.

Der er i tidens løb gjort mange forsøg på at genskabe den egyptiske farao Tutankhamons ansigt.

Den første model blev skabt af retsmedicineren Betty Pat Gatliff i 1984, og siden har adskillige andre eksperter prøvet med andre metoder – men alle versioner har haft væsentlige forskelle, som har gjort det svært at vide, præcis hvordan den unge farao egentlig så ud.

Nu har et nyt internationalt studie foretaget det mest omfattende forsøg indtil videre, og de nyskabte 3D-modeller minder meget om én af de tidligere gengivelser.

Det nye studie og tilhørende 3D-model er lavet på baggrund af en lang række tidligere målinger og studier. Bl.a. infrarøde skanninger af Tutankhamons mumificerede kranium og analyser af hans DNA er anvendt, samt statistisk data for at genskabe de dele af faraoens kranie, der mangler.

Tutankhamon modeller

Tre forskellige versioner af Tutankhamon. Til venstre fra 1984, i midten fra 2005 og til højre fra 2023.

© Florida Gulf Coast University Library Archives and Special Collections, Supreme Council of Antiquities and National Geographic Society, Cicero Moraes et al.

Farao blev yngre

Da studiet var færdigt stod man med en 3D-model, der mindede utroligt meget om en model, der blev skabt i 2005.

Det glæder holdet bag det nye studie, at deres resultat ligger så tæt op af fremstillingen fra 2005, da det tyder på, at man dermed har fået genskabt Tutankhamon så præcist, som det kan gøres med moderne teknologi.

Cicero Moraes, der er medforfatter på studiet og har stået for at skabe 3D-modellen, bemærker, at den nye gengivelse af faraoen lader til at have en smule yngre ansigtstræk:

”Når vi ser på ham, ser vi mere en ung skoleelev end en politiker læsset med ansvar og pligter, hvilket gør den historiske figur endnu mere interessant”.

Tutankhamon

Den nye models mest spekulative elementer er øjne og øjenbryn. Det er meget svært for forskerne at vide præcis hvordan de så ud.

© Cicero Moraes et al.