Selvom gravkammeret nu endelig åbnes for besøgende igen, vil det daglige antal ­besøg sandsynligvis være begrænset. 

© J. Paul Getty Trust

Tutankhamons gravkammer restaureret efter ni års arbejde

Den hidtil mest omfattende restaurering af “barnekongen” Tutankhamons gravkammer er endelig færdig. Nu bliver den flotte grav åbnet for besøgende igen.

12. februar 2019 af Bue Kindtler-Nielsen

Et ni år langt konserveringsarbejde af Tutankhamons grav er færdiggjort af Egyptens ministerium for fortidsminder og det amerikanske Getty Conservation Institute. Hermed er en af de flotteste faraograve næsten så god som ny.

“Dette projekt har kraftigt udvidet vores forståelse af en af oldtidens mest fascinerende steder”, siger Tim ­Wha­­len direktør for Getty Conservation Institute.

Stod urørt i flere tusind år

Tutankhamon døde som kun 19-årig i 1323 f.Kr. Derfor nåede hans egentlige gravkammer i Kongernes Dal sandsynligvis ikke at blive færdigt. I stedet blev han stedt til hvile i en mindre grav, som fyldtes med gravgaver. Kort efter begravelsen blev dalen ramt af oversvømmelse, som lagde så meget sand foran indgangen, at gravrøvere blev holdt ude.

Da graven omsider blev fundet i 1922, stod arkæologerne derfor i et skatkammer, der havde stået urørt i flere tusind år og rummede mere end 5.000 antikke genstande. Fra 1930'erne blev gravkammeret dog også besøgt af turister, der bl.a. sled på de flotte vægmalerier med deres nysgerrige fingre.

Klik dig ind og se hvordan de 3.000 år gamle malerier stråler igen:

Snart kan offentligheden få den at se

I 2010 blev Tutankhamons grav lukket for offentligheden, og restaureringen kunne begynde. Fra 2014 har det dog været muligt at besøge en model et par km fra graven.

Men nu har det originale kammer fået sin pragt tilbage. Samtidig sørger ny ventilation for, at fugt ikke ødelægger malerierne, og hævede publikumsplatforme ­sikrer, at sand og støv ikke hvirvles op.

Den officielle åbning af Tutankhamons gravkammer godt 500 km syd for Kairo finder sted senere i år.

Faraos grav fik mange skavanker

  • Den manglende kontrol med de besøgende siden 1930'erne havde sat sine tydelige spor på graven. Malerierne havde utallige ridser og i årenes løb var flere filmhold kommet til at støde tungt udstyr ind i væggene.
  • Fugtighed i kammeret havde givet grobund for plamager af alger og andre mikroorganismer på væggene. Eksperter har efter restaureringen konstateret, at organismerne nu er døde og ikke længere udgør en trussel.
  • Sand og støv fra de besøgendes sko og tøj havde i årenes løb sat sig på vægmalerierne og givet dem et gråt skær. De skulle derfor renses og forsigtigt males op.

Måske er du interesseret i...

Læs også