Shutterstock
Pyramide

Var pyramiderne fyldt med fælder?

Oldtidens egypterne byggede ikke avancerede fælder som i film og tv-serier. Alligevel anbragte de tyverisikring i deres pyramider og gravkamre for at gøre livet så surt for gravrøverne.

Giftige slanger, rullende kampesten og tunge døre, der lukker af sig selv.

På film, i tv-serier og computerspil gik oldtidens kulturer langt for at beskytte deres grav med udspekuleret tyverisikring. Men i virkeligheden var fortidens civilisationer – fx egypterne – langt fra teknologisk dygtige nok til at kunne bygge så avancerede fælder.

Ikke desto mindre havde egypterne deres egne snedige metoder til at snyde gravrøvere, som forsøgte at plyndre de royale gravkamre.

VIDEO: Se hver eneste fælde i Indiana Jones-filmene

Gravrøvere blev kørt trætte

En yndet metode var at udstyre pyramiderne med labyrintiske gange, der for uvedkommende var nærmest umulige at finde rundt i.

Nogle af gangene førte sågar til rum, som stod tomme og blot skulle forvirre og trætte gravrøverne. Fx måtte gravrøvere gennem ti ubetydelige kamre, før de nåede frem til farao Amenhotep 3.s gravkammer i Kongernes dal – hvis de altså ikke gav op forinden.

En anden snedig tyverisikring var falske døre, som røverne spildte tid på at bryde op. Enkelte dørene førte sågar til seks-syv meter dybe huller, som uopmærksomme gravrøverene risikerede at falde ned i.

Røvere blev forbandet

Selv gift brugte de gamle egyptere. I 2001 fandt arkæologer et gravkammer i Bahariya-oasen, hvis gulv var dækket af et tykt lag af mineralet jernglans. Stoffet kan være dødeligt, hvis det bliver indåndet i større mængder, og det har formentlig været brugt som en fælde.

De døde egypterers første forsvarslinje mod gravrøvere var dog besværgelser: På inskriptioner ved indgangen blev gravrøvere bl.a. truet med, at de ville “miste deres jordiske besiddelser og hæder, blive brændt i en brændeovn, kæntre og drukne til havs, stå uden arvinger, ikke få et gravsted eller modtage gravgaver.”

Derfor ville Hollywood-fælder ikke have virket i Egypten

Indiana Jones-filmene skildrer en verden, hvor gamle templer og gravkamre er fyldt med avancerede fælder. Her gennemgår vi tre eksempler fra klassikeren Jagten på den forsvundne skat (1981).

Slange
© Ghorayr

Farligt kryb

Film:
I et egyptisk tempel er gulvet dækket med tusindvis af slanger. I filmen er det uklart, om slangerne er en bevidst forhindring eller tilfældigvis har slået sig ned i templet.

Fakta:
En slange-fælde ville ikke give mening i den virkelige verden. Den ville kræve konstant fodring af dyrene, da de ellers hurtigt ville dø af sult eller forlade stedet.

Giftpile
© Brooklyn Museum

Pile fra væggene

Film:
I filmens begyndelse sniger Jones sig ind i et middelaldertempel i Peru, hvor der er trykpladder i gulvet. De udløser en mekanisme, der skyder pile ud af huller i væggene.

Fakta:
Et automatiseret forsvarssystem ville kræve stor viden om fjedre, hjul og anden mekanik, som Chachapoyas-kulturen, som menes at have bygget templet, ikke besad.

Kampesten
© Rodrigo Fernández

Rullende kampesten

Film:
I samme tempel fjerner Jones en guldfigur, hvilket udløser en gigantisk kampesten, der ruller frem mod ham, så han må løbe for livet.

Fakta:
Den mandshøje kampesten ville vejer flere tons og være nærmest umulig at placere inde i templet uden brug af moderne entreprenørmaskiner. Stenen ville også knuse alt på sin vej, inklusive det tempel den skulle beskytte.