Ahmed Gomaa Xinhua/Xinhua/Ritzau Scanpix
Verdens ældste mumie Hekashepes

Verdens ældste egyptiske mumie fundet

Nede i en 15 meter dyb skakt har egyptiske arkæologer gjort et spetakulært fund. En 4.300 år gammel mumie i et fuldkommen uberørt gravkammer. “Det er den mest utrolige opdagelse,” lyder det fra arkæologen.

Egyptiske arkæologer har i de seneste år gennemført store udgravninger i Saqqara, gravkomplekset tilknyttet Egyptens oprindelige hovedstad, Memphis.

Det nyeste fund i området er dog mere usædvanligt end de fleste. I bunden af en 15 meter dyb, skjult skakt lå hvad arkæologerne mener er den ældste, komplette mumie nogensinde fundet i Egypten.

“Dette er den ældste, komplette, mumie nogensinde fundet i Egypten”. Arkæolog Zahi Hawass.

Skakten lå ved den egyptiske farao Djosers trinpyramide, som blev bygget omkring 2650 f.Kr. og er den ældste komplekse stenstruktur i verden.

Mumien var en rig og vigtigt egypter

Den 4.300 år gamle mumie var en mand Hekashepes, en rig og vigtig egypter, som var blevet begravet i en 25 tons tung sarkofag af kalksten. Sarkofagen var lukket med mørtel.

“Jeg stak hovedet ind for at se, hvad der var i sarkofagen: En smuk mumie, komplet dækket i lag af guld,” fortalte arkæolog Zahi Hawass, der også er tidligere minister for antikviteter i Egypten.

Guldet understreger mandens rigdom og han var også begravet med et flot armbånd hen over brystet.

Hekashepes var ikke royal selv, men han har muligvis haft en forbindelse til faraoen. I samme skakt fandt arkæologerne fire andre grave med mumificerede mennesker, der havde prominente stillinger.

Djosers trinpyramide

Efter 14 års resturationsarbejde åbnede Djosers 4.500 år gamle trinpyramide igen for offentligheden i 2020.

© Creative Commons

Den første var en mand ved navn Khnumdjedef, der fungerede som højtstående administrator af rigets undersåtter og præster under Unas, det femte dynastis sidste farao.

Den næststørste grav tilhørte manden Meri, der var “hemmelighedsholderske og assistent til paladsets store leder”. De to sidste grave tilhørte henholdsvis en præst og en dommer.

Arkæologerne fandt også mange flotte statuer i skakten, der stammer fra samme periode og forsigtigt er blevet hejst ud af den lange skakt.

Mumierne er endnu ikke blevet vist frem for offentligheden og får lov til at blive i deres oprindelige hvilested lidt endnu.

Video: Se de første billeder af den gamle mumie

Video