Kamila Braulińska - Warsaw Mummy Project/University of Warsaw

Verdens første gravide mumie var slet ikke gravid

Der bliver nu sået tvivl ved den sensationelle historie om verdens første gravide mumie. Til gengæld har forskere gjort en anden vild opdagelse.

Det var lidt af en verdenssensation, da forskere i 2021 kunne fortælle, at de havde opdaget verdens første gravide mumie.

Nu bliver der dog i en forskningsartikel sået gevaldigt tvivl om, hvorvidt mumien faktisk var gravid.

Her hævdes det i stedet, at det som et hold eksperter i første omgang troede var et foster, i virkeligheden er små bundter af balsameringsmaterialer.

Mumien er genstand for stor diskussion blandt forskere på Warszawa Universitet i Polen, som nu er delt i to lejre.

Mumien af den 2100 år gamle præstinde har siden 1826 befundet sig i Warszawa i Polen.

© Kamila Braulińska - Warsaw Mummy Project/University of Warsaw

I den lejr der mener, at den afdøde præstinde var gravid, står blandt andre Wojciech Ejsmond, en af lederne bag Warsaw Mummy Project.

Han siger om den nye forskning, at den er foretaget uden nogen som helst autorisation og at han agter at retsforfølge medforfatter på artiklen Kamila Braulińska, der er arkæolog ved Warszawa Universitet.

På HISTORIE følger vi sagens videre udvikling.

Forskere: Mumie havde formentlig kræft

Samtidig med den formodede opdagelse om, at mumien ikke var gravid, blev forskerne klogere på et andet aspekt af dens liv.

Nærmere undersøgelser af skader på kraniet har nemlig afsløret, at mumien højst sandsynligvis led af kræft i næsesvælget.

Nu håber forskerne, at fundet af det mere end 2000 år gamle kræftoffer kan være med til at kortlægge udviklinger i kræft og derved bidrage til kræftforskningen.