Ian Glatt/National Geographic/Windfall Films

Egyptisk mumie blæser forskerne bagover

Nye undersøgelser af adelsmand fra det gamle rige viser, at egypterne allerede for 4.000 år siden balsamerede deres afdøde med avancerede teknikker.

Mumier dukker jævnligt op i Egypten, så da arkæologer i 2019 fandt adelsmanden Khuwys jordiske rester, var det ikke videre bemærkelsesværdigt. Den velbalsamerede egypter har imidlertid vist sig at være fuld af overraskelser.

Dateringen er en af dem: Nye undersøgelser afslører, at Khuwy allerede blev stedt til hvile i perioden kaldet det gamle rige for godt 4.000 år siden.

Dermed er de avancerede balsameringsmetoder, som oldtidens Egypten er kendt for, ifølge forskerne blevet 1.000 år ældre.

Khuwys mumie blev nøje analyseret for rullende kamera.

© Ian Glatt/National Geographic/Windfall Films

Oldtidens balsamører badede afdøde rigmænd i bl.a. harpiks for at forhindre kroppen i at rådne. Derpå blev liget viklet ind i vævet stof.

Inden bisættelsen i Saqqara nær nutidens Cairo var Khuwys lig blevet balsameret med førsteklasses materialer, som forskerne normalt forbinder med Egypten i 1000-tallet f.Kr.

I en kommende dokumentarserie følger National Geographic udgravningen af Khuwys grav. Væggene i graven er bl.a. dekoreret med en slagte-scene.

© Ian Glatt/National Geographic/Windfall Films

Nyt syn på det gamle rige

Lederen af egyptologi-afdelingen ved Det Amerikanske Universitet i Cairo, Salima Ikram, er begejstret for opdagelsen.

“Dette vil fuldkommen ændre vores forståelse af mumificeringens udvikling. Hvis mumien virkelig er fra det gamle rige, må alle bøger om mumificering og det gamle rige skrives om”, udtaler hun.

“Materialerne, der blev brugt, deres oprindelse og handelsruterne, som de er forbundet med, ændrer grundlæggende på vores forståelse af det gamle riges Egypten”, siger Ikram.