Etruskiske Sextus Tarquinius voldtog Lucretia – og udløste en blodig revolution.

Etruskisk palads udgravet i vulkankrater

Arkæologer har fundet resterne af et rigt udsmykket palads, som har tilhørt den berygtede voldtægtsmand Sextus Tarquinius – søn af Roms sidste konge.

Italienske arkæologer mener at have fundet det palads, hvor den berygtede etruskiske prins Sextus Tarquinius residerede i 500-tallet f.Kr. Indtil videre har forskerne udgravet tre små rum samt resterne af et stort, rigt udsmykket tag.

Ifølge arkæolog Marco Fabbri er et af tagets teglsten dekoreret med en tegning af den mytiske Minotaurus, der netop var Tarquinius-kongernes symbol.

Ødelagt under revolutionen

Meget tyder på, at paladset er blevet ødelagt under den revolution, der afsatte de etruskiske konger og indførte den romerske republik. Oprøret brød ud i år 510 f.Kr., da Sextus Tarquinius voldtog Lucretia, der var gift med en af Roms mest magtfulde mænd. Den fromme Lucretia kunne ikke bære skammen og begik selvmord. Voldtægten fik romerne til at samles mod de forhadte etruskere, som blev fordrevet fra byen.

De tre rum er fundet på en skråning ved et gammelt vulkankrater ca. 20 km syd for Rom. Her ligger også resterne af den antikke by Gabii, hvor Sextus Tarquinius blev myrdet af byens borgere.

Det nyfundne palads har 6,5 m høje stenmure.

Måske er du interesseret i...

Læs også