Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

I løbet af 1500-tallet blev 25 mio. aztekere til 1. mio. Nu har forskerne endelig fundet svar på hvorfor.

Civilisationer

Forskere: Aztekerne tabte til salmonella

I århundreder har historikere skændtes om, hvorfor aztekernes rige kollapsede i 1500-tallet. Nu har forskere for første gang fundet dna-bevis for en epidemi, som dræbte 80 procent af befolkningen.

Da spanierne ankom til Mexico i 1519 havde aztekernes rige ca. 25 mio. indbyggere. Et århundrede senere var befolkningstallet faldet til blot 1 mio., og det mægtige rige var kollapset.

Årsagen til den drastiske dødsrate var især spaniernes fremmede sygdomme, som aztekernes var særdeles sårbare over for.

Første dna-bevis

Hvilke sygdomme, der bragte aztekerne i knæ, har været hidsigt debatteret blandt historikerne. Mæslinger, kopper og tyfus har været foreslået, men hidtil har ingen kunnet finde dna-bevis på sygdommene. Indtil nu.

For et forskerhold fra det tyske Max Planck Institut for videnskab og menneskets historie har som de første fundet spor af den bakterie, der kan have fældet aztekerne: Salmonella.

80 procent døde

Forskerne har udtrukket dna fra 29 skeletter fra en gravplads i det sydlige Mexico. 24 af de døde omkom i perioden 1545-1550, hvor en særlig dødbringende epidemi kostede ca. 80 pct. af befolkningen livet.

Forskerne adskilte derefter bakteriel dna fra menneske-dna og sammenlignede det med 2.700 moderne bakterier.

Eksperter er imponeret

Det nidkære arbejde viste, at flere af de døde havde været smittet med den særdeles dødbringende bakterie Salmonella Paratyphi C, som smitter via afføring.

Eksperter har hidtil udtryk begejstring for den nye opdagelse, men dna-resultaterne skal nu - som det er videnskabelig praksis - underkastes yderligere efterprøvning for at bekræfte validiteten.

Læs også:

Arkæologi

Undersøgelse af oldtidspige forbløffer forskere

2 minutter
Arkæologi

Nyt fund afslører verdens første hash-rygere

2 minutter
Arkæologi

Nyt fund: Fortidens DNA gemmer sig i skidt

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul