Leonidas holder moralen højt hos sine mænd, og da en skræmt soldat påpeger, at perserne affyrer så mange pile, at de skygger for solen, svarer kongen som en ægte spartaner:
“Er det ikke dejligt, at vi så skal kæmpe i skyggen?”
Reelt er kampen umulig at vinde, men spartanerne kæmper uforfærdet i timevis til sidste mand og giver de resterende græske tropper tid til at slippe væk, så de senere endegyldigt kan slå perserne.
Sådan lyder den gængse fortælling om de 300 spartanere ved Thermopylæ. Men kunne 300 krigere virkelig holde stand imod 100.000?
Konklusion: Fortællingen blev bedre og bedre, som årene gik
Oldtidens kilder skal altid læses med skepsis – når den græske historiker Herodot fx skriver, at den persiske hær var på en million mand, er det en åbenlys overdrivelse. I dag anslår historikere tallet til 70.000-150.000. Men arkæologiske undersøgelser har bekræftet mange af de overleverede detaljer. I 1939 blev der således fundet en mængde persiske pilespidser i området.
Allerede i det gamle Grækenland fik slaget dog en mytisk betydning – især for spartanerne, som brugte det til at styrke deres ry som overlegne krigere, der aldrig gav op. Selvom spartanerne ikke kæmpede alene, røg de andre græske krigere ofte ud af fortællingen.
Udeladelsen er fortsat helt frem til i dag, fx i storfilmen “300” fra 2007, hvor kun spartanerne deltager i slaget.
Ikke kun spartanerne fortjener anerkendelse