Alexander udbredte græsk kultur til det meste af verden.

Alexander den Store og 17 andre grækere, der lærte os alt

Fundamentet for nutidens vestlige kultur blev lagt i antikkens Grækenland, hvor 17 grækere skabte forudsætningerne for den moderne verden.

31. oktober 2013 af Bjørn A. Bojesen & Martin Landin

Alexander den store ændrede verdenshistorien

356-323 f.Kr.: Alexander blev konge af Makedonien som 20-årig efter sin far - kong Filip 2. - og tog straks fat på farens planer om at ekspandere riget mod øst. Med verdens mest avancerede hær i ryggen indledte Alexander et erobringstogt, der i løbet af få år førte ham gennem Lilleasien, Egypten og Persien.

Den unge konge sikrede sig sine troppers loyalitet ved dels at udvise stor gavmildhed og dels ved selv at kæmpe i første række. Han var usædvanligt frygtløs og pådrog sig livstruende sår ni gange.

Alexanders rige voksede i rekordfart, og overalt, hvor han kom frem, fik han handelen til at blomstre ved at sætte millioner af standardiserede sølvmønter i omløb. Med erobringerne fulgte også en udbredelse af hellenistisk kultur, der ændrede verdenshistoriens kurs og stadig kan spores i dag.

Grækere grundlagde den moderne verden

Andre grækere med enorm indflydelse på eftertiden inkluderer multigeniet Aristoteles, der stadig regnes som en af de største intellektuelle kapaciteter nogensinde, og stoikeren Zenon, hvis værker fik betydning for bl.a. afskaffelsen af slaveriet i USA i 1865 og kvindernes ligestilling i begyndelsen af 1900-tallet.

Download hele artiklen om de 18 vigtigste grækere ved at klikke på knappen herunder.


NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også