Acropolis Museum

Chok: British Museum kan miste sit største klenodie

I 189 år har briterne afvist Grækenlands krav, men nu er British Museum i fare for at miste sit 128 m lange, antikke mesterværk.

Italien har besluttet at udlevere en stump af den såkaldte Parthenon-frise til Grækenland. I antikken prydede det 160 m lange mesterværk Athens mægtige Parthenon-tempels helligste sal.

Men i løbet af 1800-tallet blev store dele af frisen afmonteret og sejlet til England. En anden stump endte i Italien.

Grækerne har fået lov til at udstille det 35 x 31 cm store fragment i fire år og udlåner som tak et andet stykke af Parthenons udsmykning til et italiensk museum.

Aftalen mellem de to lande lægger yderligere pres på British Museum, som i dag har 128 m af frisen i sin samling.

British Museum opførte i 1937 en næsten 100 m lang bygning, der i dag huser Parthenon-frisen.

© Andrew Dunn

Boris Johnson i kovending

Siden Grækenlands uafhængighed i 1832 har skiftende britiske regeringer afvist at udlevere frisen med henvisning til, at den blev retmæssigt erhvervet: I 1801 indgik briterne angiveligt en aftale med Det Osmanniske Rige, som Grækenland hørte under. Ingen beviser for aftalen er dog dukket op.

I Parthenon-templet tilbad antikkens grækere gudinden Athena. I dag troner ruinen stadig på toppen af Akropolis i Athen.

© Shutterstock

Athens indbyggere brugte i 1800-tallet marmor fra antikken til at producere kalk til nye huse. At frisen derfor næppe ville eksistere, hvis ikke briterne havde frelst den, gør ikke British Museum til den retmæssige ejer: En UNESCO-resolution opfordrede i september 2021 briterne at udlevere frisen.

Boris Johnsons regering vaskede derpå hænder og vedtog, at det nu er op til British Museum at afgøre frisens skæbne.