L. Lamont/Athenian Agora Excavations
nærbillede af inskriptionerne i krukken

Grækere ridsede forbandelser i krukke

Græske arkæologer har fundet en usædvanlig og 2.300 år gammel krukke. Dens forbandelser skulle påføre ofrene grufulde smerter.

I 2006 fandt græske arkæologer en usædvanlig krukke i Athen, som viste sig at rumme en kyllings fødder og kranie. Resterne var ikke efterladenskaber efter en af antikkens bedre middage, men derimod en krukkefuld forbandelser og sort magi.

Krukken er nu blevet undersøgt nærmere, og inskriptionerne på indersiden fortæller, at forbandelserne skulle ramme 55 navngivne athenere. Det er lykkedes forskerne at datere magikrukken til et sted mellem år 325 og 270 f.Kr.

Kyllingebenene og kraniet var blevet gennemboret med et søm – endnu et tegn på, at en slags voodoo skulle skade de 55 athenere.
“Ved at man har vredet hovedet og benene af kyllingen og gennemboret dem, har forbandelsen skullet lamme de samme kropsdele hos ofrene”, forklarer professor i græsk oldtid Jessica Lamont fra Yale University i USA.

Kyllingeknogler fundet i krukken

Krukken med kyllingeknoglerne i blev fundet på Athens store torv, agoraen.

© Craig Mauzy/Athenian Agora Excavations

Vidner skulle gøres tavse

Forbandelser var udbredte i oldtiden, og alle kastede dem på deres fjender, konkurrenter eller plageånder. Kun sjældent blev forbandelser dog skrevet på potter. Langt oftere kradsede athenere ofrenes navn ind i små blytavler.

Eksperter i håndskrift har kunnet fastslå, at de 55 navne på krukken blev skrevet af mindst to forskellige personer. Forskerne har en teori om, at de mange navne er modstandere eller vidner i en kommende retssag, der skulle forbandes.