Nikos Giannoulakis

Herkules genforenet med sit hoved efter 122 år

Statuen af den græske sagnhelt gik til bunds for 2.000 år siden. Nu har arkæologer endelig fundet den sidste del af den.

Lige siden et sunket oldgræsk skib blev opdaget ud for den græske ø Antikythera i år 1900, har forskere higet efter at lære mere om skibets gådefulde last. Dengang lykkedes det marinearkæologer at hæve en statue fra vraget, men der var ét problem.

Statuen manglede hovedet – lige indtil i år. Under en ny udgravning af det sunkne skib dukkede et hoved fra en gammel statue nemlig op, og arkæologerne er ikke i tvivl om, at det tilhører den hovedløse statue.

”Der er ingen tvivl om, at det er Herkules,” forsikrer arkæolog Lorenz Baumer fra Universitetet i Geneve, Schweiz, og fortæller at statuen er dobbelt så stor som et menneske, har stort skæg, et karakteristisk ansigt og kort hår. Det skal nu undersøges, om de to dele af statuen skal sættes sammen eller blot udstilles sammen.

Statue af Herkules manglende hoved

Herkules' hoved menes at tilhøre denne hovedløse statue, der blev fundet samme sted for 120 år siden.

© F. Tronchin/National Archaeological Museum, Athens.

Skibsvraget rummede verdens ældste computer

Det er ikke første gang, skibsvraget ved Antikythera vækker opsigt. Tilbage i 1901 fandt dykkere en metal-mekanisme, der ved nærmere undersøgelser viste sig at være verdens ældste kendte analoge computer.

Men skibsvraget, der stammer fra det 1. århundrede e.Kr., indeholder formentlig stadig flere skatte.

I 1901 blev en større marmorstatue tabt under forsøget på at bjerge den – den ligger stadig på havets bund. Derudover mener arkæologerne, at ”naturlige sten” der blev fjernet under udgravningen i 1900 i virkeligheden var overgroede dele af statuer.

Se videoklip om Antikythera-mekanismen: