Lesekreis & Marie-Lan Nguyen
StadionMarie-Lan Nguyen

Hvilket stadion var historiens første?

For ca. 2.800 år siden løb græske atleter om kap på historiens første kendte stadion. Vor tids gigantiske sportsarenaer minder dog ikke ret meget om det oldgamle stadion.

Det ældste, kendte stadion er det antikke stadion i Olympia, hvor oldtidens olympiske lege blev afholdt fra år 776 f.Kr. Oldtidens første stadion lignede dog langt fra de gigantiske stadioner, vi kender til fra vor tids store sportsbegivenheder.

Stadionet i Olympia bestod i bund og grund af en græsmark med en lang, lerstampet bane på omtrent 200 meter. Her dystede datidens løbere om titlen som verdens hurtigste mand.

VIDEO: Oldtidens olympiske lege

Stadion havde plads til 45.000 tilskuere

Midt for løbebanen var et podium med stensæder placeret. På podiet sad de dommere, som skulle holde et vågent øje med atleterne.

Derudover havde stadionet ingen sæder eller tribuner, og tilskuerne måtte tage plads på jorden langs banen. Heldigvis skrånede terrænet rundt om stadionet opad, så publikum kunne få en fin udsigt til de sportslige begivenheder.

Historikerne vurderer, at omkring 45.000 personer kunne tage plads langs banen, når de hurtige antikke atleter dystede.

I 2004 kom den oldgamle græske arena igen til ære og værdighed. Det skete i forbindelse med OL i Athen, hvor både mændenes og kvindernes kuglestødskonkurrence fandt sted på det antikke stadion i Olympia.

LÆS OGSÅ: Qatar er bygget på gas, olie og døde migranter