Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Civilisationer - Grækere

Indeholder gådefuld grav Alexander den Stores hustru?

I disse uger graver arkæologer sig stadigt dybere ind i et gådefuldt gravmæle i Grækenland. Graven stammer fra Alexander den Stores tid og kan vise sig at være en af de største arkæologiske opdagelser i dette århundrede.

Hvem er begravet i det største gravkompleks nogensinde fundet i Grækenland? Er det Alexander den Stores hustru? Hans mor? Hans søn? Eller en helt tredje person, som har tilhørt inderkredsen omkring den berømte makedonerkonge?

Det spørgsmål stiller grækerne sig selv i disse dage, mens arkæologerne graver sig tættere og tættere på at løse gåden. Gravmælet ligger begravet under en stor høj i oldtidsbyen Amfipolis, som var en af det makedonske riges vigtigste byer.

Arkæologer er nået til tredje kammer

Ifølge eksperter tyder alt på, at gravkomplekset stammer fra 300-tallet f.Kr., da makedonerkongen Alexander den Store med sin hær underlagde sig hele Mellemøsten og Egypten.

Udgravningen af højen blev påbegyndt i august 2014, og siden da er arkæologerne nået frem til det tredje kammer i den imponerende grav. Undervejs har de bl.a. afdækket to kæmpestatuer af såkaldte karyatider – bærende søjler udhugget som kvinder.

Gravens indretning og størrelse samt statue-fundene har overbevist forskerne om, at hvem, der så end er begravet i komplekset, må have været overmåde vigtig.

'Det er et gravmæle af unikke dimensioner og imponerende kunstnerisk ekspertise. De smukkeste hemmeligheder ligger begravet lige under vores fødder', har Grækenlands kulturminister udtalt til britiske BBC.

Hvem ligger i graven?

Indtil videre har arkæologerne imidlertid ikke fundet nogen beviser for, hvem graven tilhører. Deres inderligste håb er, at de sidste – og endnu ikke udgravede kamre – kan levere de afgørende beviser.

En af teorierne er bl.a., at graven kan være blevet bygget til Alexander den Stores hustru, Roxane. Hun blev efter Alexander den Stores død forvist til Amfipolis sammen med parrets fælles søn, Alexander 4. De blev begge myrdet kort efter.

En anden teori er, at gravmælet er det sidste hvilested for Alexanders berømte flådeadmiral, Nearchos, som ifølge kilder også endte sit liv i Amfipolis.

Om gåden nogensinde bliver løst, må tiden – og udgravningerne – vise.

her

Arkæologerne har indtil videre afdækket tre af gravens kamre, men ved endnu ikke, hvem den tilhører. Håbet er, at udgravningen af resten af kamrene kan løse gåden.

De to karyatider, som arkæologerne har fundet inde i graven, er over to meter høje og er yderst detaljerede i deres udførelse. Ansigtet på den ene af statuerne er blevet ødelagt i gammel tid.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul