Spartanske krigere skulle øge rigets indflydelse. Men de skulle også være et værn mod oprør fra helot-slaver, den lavere klasse, som gjorde alt arbejde i samfundet.

Nådesløs træning af Spartas krigere

Det var hårdt at være spartaner. Svage spædbørn blev efterladt, og drengebørn blev sendt i træningslejr fra de var 7 år gamle. Målet var at skabe verdens stærkeste hær.

7. oktober 2014

Hårde prøver skabte hårdføre spartanere

Prygl, sult og ydmygelser. Midlerne var nådesløse, når det handlede om at skabe de hårdføre og frygtløse krigere, som udgjorde Spartas berygtede hær.

Prøve 1: Spædbørn skulle bevise deres værd for et råd – og blev de nyfødte fundet svagelige eller handicappede, blev de efterladt i skoven eller på en øde bjergskråning.

Prøve 2: Afkom var så vigtigt, at de mænd, som ikke formåede at gøre deres hustruer gravide, blev forventet at finde virile, unge mænd til at klare jobbet.

Sparta byggede på streng opdragelsesmodel

Ifølge den græske historiker Plutarch (født år 46 e.Kr.) var det den spartanske politiker Lykurg, som stod bag den barske opdragelsesmodel i Sparta.

Lykurg, som levde ca. 600 f.Kr., var efter sigende kongens bror, og da kongen døde, blev den strenge lovgiver kongesønnens formynder. Lykurg er formentlig en sagnfigur, men han står som et symbol på det spartanske idealsamfund, hvor pisk blev foretrukket i stedet for gulerod.

Læs mere om de spartanske prøver

Vil du vide mere om, hvilke prøver de spartanske mænd blev udsat for? Læs Histories "5 grunde til, at det var hårdt at være spartaner" i nr. 15/2014 her:”

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også