Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Civilisationer - Grækere

Oldtidens grækere var smittet med ebola

Ifølge ny forskning er ebola langt fra en ny sygdom. Allerede i oldtidens Grækenland slog den dødelige sygdom en tredjedel af Athens befolkning ihjel.

Pestudbrud var sandsynligvis ebola

Ifølge ny forskning var et pestudbrud i oldtidens Grækenland i virkeligheden ebola. Det mener professor i sygdomme og historie Powel Kazanjian fra Michigans universitet, der har undersøgt tidlige sygdomme og sat det i relation til nutidens tilfælde af udbrud af ebola.

Symptomer peger på ebola

Pestudbruddet fandt sted i Athen i 430 f.Kr. og hærgede byen de næste fem år, hvor den udslettede en tredjedel af Athens befolkning. Grækerne havde blandt andet feber, hovedpine, var udmattede og havde store mavesmerter forårsaget af opkast.

Den berømte samtidshistoriker, Thukydid, der selv overlevede sygdommen, har beskrevet de smittede grækere som så dehydrerede, at de forgæves kastede sig selv ned i byens brønde for at slukke tørsten, og at sygdommen ofte resulterede i døden mellem dag syv og dag ni.

"Thykydids levende beskrivelse har fået nutidens historikere og læger til at se på sammenhænge mellem tidligere epidemier og de sygdomme, vi kender til i dag", siger Kazanjian til Live Science.

Ud fra en sammenligning mellem symptomerne på nutidens ebola-smittede og de sygdomsramte grækere i 430 f.Kr., mener Kazanjian, at det er den samme sygdom.

Ebola kom med tjenerne

Ifølge Kazanjian begyndte også sygdommen i Athen syd for Egypten - ligesom nutidens ebola. Derfor mener Kazanjian, at de afrikanere, der tog til Grækenland for at arbejde som tjenere og landmænd, har været smittebærere af sygdommen.

De fleste eksperter mener, at det første tilfælde af ebola skete i 1976 i Congo, men forskere har tidligere fundet DNA i dyrearter som mus og rotter, der tyder på, at det første tilfælde af ebola fandt sted for over 20 mio. år siden.

Den nuværende epidemi er det største udbrud af ebola til dato, og i følge World Health Organization har flere end 27.000 mennesker været smittet af sygdommen og næsten 11.200 har mistet livet.

Læs også:

Grækere

Turen går til antikkens Grækenland

10 minutter
Grækere

Krigerstaten Sparta knækkede Athen

15 minutter
Sokrates venner prøvede at overtale ham til at flygte
Grækere

Sokrates skarpe tunge sendte ham i graven

15 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul